Отидете към основна версия

994 7

Синдикати искат отлагане на либерализацията на цените за битови потребители

  • кт подкрепа-
  • електроенергия-
  • цени-
  • регулатор-
  • отлагане

КТ Подкрепа иска ясен механизъм за определяне на цената за всички битови потребители и начина на компенсирането им за преходния период между регулирани цени и борсови цени на електроенергията

Снимка: БГНЕС

В условията на висока инфлация и неясноти относно енергийните цени, във връзка с протичащите геополитически конфликти, санкции и паралелно закриване на част от българската енергийна система (мини и ТЕЦ-ове), както и отчитайки равнището на доходите на домакинствата спрямо необходимата издръжка на живот и прогнозите за инфлационните процеси и ръста на доходите, предлагаме:

Отлагане на влизането в сила на либерализацията на цените за битови потребители с поне една година. Ясно разписани и одобрени от социалните партньори планове за бъдещето на българската енергетика, работещите в сектора и цените на електроенергията, на база мощности, потребление, съхранение, внос. Ясен механизъм за определяне на цената за всички битови потребители и начина на компенсиране на битовите потребители за преходния период между регулирани цени и борсови цени на електроенергията, който да защити максимално потребителите от чувствителен скок в цената. Да се гарантира, че компенсациите са финансово обезпечени. Премахване на автоматичния механизъм за увеличение на цената на електроенергията на база инфлация, който е в интерес единствено на доставчиците, но не и на потребителите.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.

Свързани новини