Отидете към основна версия

1 286 13

Кристалина Георгиева с оптимистична прогноза за идните 15 години

  • мвф-
  • китай-
  • форум-
  • кристалина георгиева-
  • прогноза-
  • икономика

Китайската икономика може да постигне рекорд от 20% ръст за въпросния период

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Реалният сектор на китайската икономика може да се разшири с 20% в рамките на 15 години благодарение на някои пазарни реформи. „Китай е изправен пред дилема: разчитайте на политики, които са работили в миналото, или актуализирайте политиките си за нова ера на висококачествен растеж“, каза управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева на Китайския форум за развитие.

„С цялостен пакет на пазарно ориентирани реформи, Китай може да расте значително по-бързо, отколкото при сценария на статуквото, този допълнителен растеж ще доведе до 20% разширяване на реалната икономика през следващите 15 години.

Георгиева посочи, че поставянето на сектора на недвижимите имоти на по-устойчива основа и намаляването на рисковете по дълга на местните власти са от съществено значение за плавен преход към нова ера на висококачествен икономически растеж.

Според ръководителя на МВФ, решителните стъпки за намаляване на обема на недовършените жилища и предоставянето на властите на повече пространство за пазарни корекции биха могли да ускорят решаването на текущите проблеми в сектора на недвижимите имоти, както и да повишат доверието на потребителите и инвеститорите.

Оптимизирането на бизнес средата и осигуряването на равни условия за частните и държавните предприятия в Китай ще подобри разпределението на капитала, каза Георгиева. „Инвестирането в човешки капитал – образование, учене през целия живот и преквалификация – и качествено здравеопазване ще осигурят повишена производителност и доход“, добави тя.

Според Георгиева Китай има огромен потенциал и в развитието на изкуствения интелект и зелената икономика.

Китайският форум за развитие се провежда в Пекин на 24-25 март. В него участват представители на китайското правителство, международни организации, големи компании от Китай и други страни, по-специално САЩ и европейски страни, както и икономисти и експерти от други области. Форумът е важна платформа за обмен на идеи и мнения между китайските и чуждестранните политически и бизнес среди.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини