Отидете към основна версия

2 915 22

По искане на МВФ Украйна ще продаде две държавни банки

  • украйна-
  • мвф-
  • продажба-
  • банки

Това са Sense Bank и Ukrgasbank

Украинските власти, по искане на Международния валутен фонд (МВФ), се готвят да продадат Sense Bank и Ukrgasbank, се посочва в актуализирания меморандум на фонда.

"Ще подготвим за продажба две системни държавни банки, Sense Bank и Ukrgasbank, като изберем и назначим международно признат финансов съветник в прозрачна процедура до края на май 2024 г. с участието на международни финансовите институции като наблюдатели", се казва в документа. От Фонда уточняват, че основните критерии за назначаване на консултант ще бъдат опитът в международните продажби на финансови институции и предложението на кандидата за цялостен план за продажби.

При подготовката за продажбата Министерството на финансите на Украйна също ще преразгледа законопроекта за приватизация на държавните банки, внесен през 2012 г., и ще го представи на Върховната Рада през месец май, се посочва в документа. Освен това украинската страна обеща всички системни банки, в които държавата е мажоритарен акционер, да бъдат контролирани от Министерството на финансите. Несистемните държавни банки от своя страна не трябва да бъдат рекапитализирани за сметка на бюджетни средства и ще бъдат прехвърлени към Фонда за гарантиране на влоговете за предприемане на действия в случай на нарушаване на пруденциалните норми.

По-рано заместник-министърът на финансите на Украйна Юрий Драганчук съобщи, че чуждестранни инвеститори искат да купят две украински държавни банки - Ukrgasbank и Sens-Bank.

През юли 2023 г. украинското правителство завърши национализацията на Sense Bank. На 5 януари 2024 г. люксембургският холдинг ABH Holdings, който притежаваше активите на Sens Bank - бившата Alfa Bank Ukraine, подаде искане за арбитраж в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове и иск срещу Украйна за $1 милиард във връзка с национализацията на кредитната институция.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.

Свързани новини