Отидете към основна версия

2 442 22

Лоши новини за най-силната европейска икономика

  • германия-
  • икономика-
  • европа

Ръководителят на германското министерство на финансите отчете спада на конкурентоспособността на икономиката на страната от 2014 година

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Германският министър на финансите Кристиан Линднер каза, че конкурентоспособността на германската икономика намалява вече 10-та поредна година, въпреки рекордните нива на публични инвестиции.

„Ние инвестираме на рекордни нива. Проблемът е, че нашата икономическа конкурентоспособност намалява всяка година от 2014 г. насам“, написа Линднер в X (бивш Twitter). "В същото време имаме социална държава, което е най-голямото перо в бюджета. Трябва да обърнем внимание на по-голяма ефективност", отбеляза министърът.

Той изрази съмнение, че германската икономика може да бъде конкурентоспособна с публични средства. "Трябва да работи обратното: държавата създава рамкови условия, така че икономиката да е конкурентоспособна, така че да печели пари, които да дава на държавата. Това е единственият начин всичко да работи в дългосрочен план", заключи Линднер.

Германската икономика изживява сериозна криза. БВП на страната намалява през 2023 г. спрямо предходната година с 0,3%. Експерти от Германската федерална статистическа служба отбелязаха в края на миналата година спад в покупателната способност на населението поради покачването на потребителските цени. Според съобщения в медиите много германци са били принудени да пестят пари.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.

Свързани новини