Отидете към основна версия

2 581 24

Растежът на криптовалутата и държавният дълг застрашават стабилността на щатския долар

  • криптовалута-
  • сащ-
  • дълг-
  • икономика

В САЩ е налице дългова спирала

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Притокът на капитали в криптовалутата и безпрецедентният темп на нарастване на размера на държавния дълг на САЩ създават дългова спирала, застрашаваща стабилността на „доларовите активи“ и финансовата система на САЩ, съобщи списание Forbes, позовавайки се на експертни мнения.

„С държавния дълг на САЩ, нарастващ с 1 трлн. USD на всеки 100 дни, не е изненада, че сделките за „обезценяване на дълга“ се затварят на исторически високи нива. Например, златото е 2077 USD за унция и 67 734 USD за биткойн“, посочват експерти.

Те очакват „зашеметяващо рали“ на биткойн ETF през 2024 г., което се дължи отчасти на „срива на щатския долар“. Това създава самоподдържащ се процес на дългова спирала, при който високият темп на растеж на публичния дълг провокира изтичане на ликвидност от „доларови активи“ към криптовалута и злато, което допълнително увеличава публичния дълг.

Forbes цитира и мнението на професора от Wharton Business School Жоао Гомеш, който твърди, че растящият национален дълг може да потопи САЩ във финансова криза през 2025 г. и да провали работата на следващата администрация на САЩ.

Експерти от Сметната палата на Конгреса изразиха мнение, че финансовите политики, провеждани от федералното правителство на САЩ, са „изправени пред сериозни икономически, социални предизвикателства и предизвикателства за сигурността“. Държавният дълг на САЩ ще расте "по-бързо от икономиката" и ще достигне рекордните 106% от БВП до 2028 г., очакват експерти.

Бюджетната служба на Конгреса изчислява, че националният дълг ще се увеличи до рекордните 116% от БВП до края на 2034 г. и ще продължи да расте след това.

В началото на януари държавният дълг на САЩ надхвърли 34 трлн. USD, като през 2023 г. той нарасна с повече от 4 трлн. USD.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.

Свързани новини