Отидете към основна версия

2 148 25

Германската икономика преживява сериозна криза на фона на войната в Украйна

  • германия-
  • made in germany-
  • икономика
Снимка: Shutterstock

Икономиката на Германия беше на ръба на колапса на фона на конфликта в Украйна, но проблемите датират много преди това. Това мнение е изразено в статия във вестник El Paíacute;s.

Според изданието великата ера на Made in Germany е към своя край - индустриалното производство на страната е спаднало с общо 8% от 2015 г. насам. Изданието отбелязва, че конфликтът в Украйна е нанесъл щети и на енергоемката индустрия на Германия.

Според автора на статията икономическият спад има много последствия, особено в политиката, които могат да повлияят на ситуацията по време на изборите в страната, насрочени за 2025 г. Пояснява се, че кризата в Германия е „винаги европейска криза“, като се има предвид, че съседите на Германия са силно интегрирани в германските вериги за доставки.

Германската икономика преживява сериозна криза. БВП на страната намалява през 2023 г. спрямо предходната година с 0,3%. Експерти от Германската федерална статистическа служба отбелязаха в края на 2023 г. намаляване на покупателната способност на населението поради нарастващите потребителски цени. Според съобщения в медиите много германци са били принудени да спестяват.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 13 гласа.

Свързани новини