Отидете към основна версия

2 238 39

Икономическият растеж на Русия ѝ помогна да подобри позицията си в конфликта в Украйна

  • русия-
  • икономика-
  • възход

САЩ вече не могат да променят хода на събитията

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Мащабните финансови стимули от руското правителство по време на пандемията от коронавирус и след това специална военна операция в Украйна проправиха пътя за устойчив икономически растеж и ниска безработица, което помага на Руската федерация в украинския конфликт, съобщи вестник Politico, позовавайки се на експерти.

Неотдавнашните успешни военни действия на Русия в Украйна под санкциите на Запада доказват, според публикацията, че „САЩ вече не могат да променят хода на събитията, които не харесват, с едно начертаване на писалката на Министерството на финансите“, особено на фона на това, че Конгресът блокира 60 милиарда долара помощ на Киев. Нещо повече, продължаващите доставки на „руски въглеводороди се считат от повечето международни лидери за важен фактор за стабилността на глобалния енергиен пазар – и тази гледна точка мълчаливо се приема от Съединените щати и ЕС“, се казва в публикацията.

Търговските позиции на Русия в света се нормализираха след кратък период, свързан с напускането на западни компании и инвеститори от Руската федерация, се посочва в изданието. Износът на руски суров петрол, особено по море, се поддържа от европейски корабни компании, включително гръцката TMS Tankers, „за голямо огорчение на Украйна“.

Междувременно Киев „изчерпва собствените си ресурси по-бързо, отколкото колебливият Запад може да ги възстанови“. Няма съмнение, че ситуацията в Украйна, където „руските сухопътни сили наскоро постигнаха напредък“, се обърна значително в полза на Русия, подчертава Politico.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 20 гласа.

Свързани новини