Отидете към основна версия

1 779 18

Прогнозата за икономиката на Украйна остава "изключително несигурна"

  • украйна-
  • мвф-
  • икономика-
  • прогноза

Инфлационният натиск, свързан с конфликта в Украйна, отслабва на световно ниво

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Перспективите пред украинската икономика остават „силно несигурни“, но инфлационният натиск, свързан с конфликта в Украйна, постепенно отслабва по света. „Прогнозата остава обект на изключителна несигурност, свързана с военните операции“, каза официалният представител на Международния валутен фонд (МВФ) Джули Козак. Според нея „рисковете, свързани с настоящата война и забавянето на външното финансиране, остават изключително високи.“

В същото време Козак добави, че „скокът на световните цени на храните и енергията (от началото на украинския конфликт) доведе до увеличаване на разходите за живот, което имаше особено силно въздействие върху най-слабо развитите страни." „Оттогава наблюдаваме отслабване на този значителен инфлационен натиск в света“, отбеляза представителят на МВФ.

За 2024 г. Украйна има планиран бюджетен дефицит от 43,9 млрд. USD. Украинският финансов министър Сергей Марченко заяви, че бюджетът се нуждае от 3 млрд. USD приходи от партньори всеки месец. Забавянето на съгласуването на програми за помощ за Украйна в ЕС и САЩ през първите месеци на годината доведе до това, че през януари и февруари Киев получи само 1,2 млрд. USD от партньорите, както призна Марченко, само една четвърт от западните финансовата помощ, получена през 2023 г., е предоставена под формата на безвъзмездни средства. Според последните данни на Министерството на финансите в края на 2023 г. държавният дълг на Украйна достигна 80% от БВП.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.

Свързани новини