Отидете към основна версия

2 059 17

България в ТОП 10 по износ на велосипеди

  • велосипеди-
  • европа-
  • производители

Държавите члeнĸи нa EC пoдпиcaxa дeĸлapaция зa нacъpчaвaнe и paзвитиe нa вeлocипeдния тpaнcпopт

Снимка: ЕРА/БГНЕС

България е в ТОП 10 на държавите от Европейския съюз (ЕС) по производство и износ на велосипеди и компоненти за тях. Това стана ясно по време на среща на Неформания съвет на министрите на транспорта на ЕС, която се проведе в Брюксел. На нея беше подписана дeĸлapaция зa нacъpчaвaнe и paзвитиe нa вeлocипeдния тpaнcпopт, с която се поема ангажимента за развитие на пълния потенциал на велосипедите като средство за придвижване и ключовата им роля в градската мобилност.

Редица български градове вече разполагат с разработени програми за развитието на велосипедния транспорт, като голям процент от тях са подкрепени със средства по линия на еврофондове.

Може да сме в ТОП 10 сред държавите членки по производство на велосипеди, но това не означава, че браншът не е изправен пред редица предизвикателства. В края на 2023 г. пловдивска компания за производство на колелета беше принудена да съкрати значителна част от човешкия си ресурс. Тогава икономическият директор на предприето, обясни освобождаването на 22% от персонала, или 180 души, със световната рецесия, вследствие на пандемията от коронавируса.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 7 гласа.

Свързани новини