Отидете към основна версия

1 848 27

Призив към украинците: Пестете ток всеки ден до края на 2024 година

  • украйна-
  • ток-
  • електричество-
  • пестене-
  • призив

Ситуацията с електричеството се влоши след унищожаването на Триполската ТЕЦ

Генералният директор на компанията Yasno, част от украинския енергиен холдинг DTEK, след унищожаването на Триполската ТЕЦ, призова жителите на Украйна да пестят електроенергия вечер през 2024 г.

„Какво можем да направим сега? Спестете потребление в пиковите часове. И ако сме много такива, ще се получи. Затова всеки ден от 19:00 до 22:00 часа, моля, пестете електроенергия. Всеки ден. Цялата 2024 г. Нека това стане навик“, написа той на страницата си във Фейсбук (забранена в Руската федерация, собственост на признатата екстремистка компания Мета).

На 6 април ръководителят на Министерството на енергетиката на Украйна Герман Галущенко каза пред агенция Bloomberg за значителното унищожаване на украинския енергиен сектор, както в областта на производството на електроенергия, така и в областта на нейния пренос. По думите му размерът на щетите се уточнява и може да достигне милиарди долари. По-рано съветникът на ръководителя на кабинета на президента на Украйна Михаил Подоляк съобщи, че Каневската ВЕЦ, Днепрогес и Змиевската ТЕЦ са повредени.

Преди ден украинските медии разпространиха видеозапис, който показва, че в Триполската топлоелектрическа централа, най-голямото съоръжение за производство на енергия в района на Киев, е възникнал силен пожар. Малко по-късно компанията Centerenergo, която управлява топлоелектрическата централа, и министерството на енергетиката на Украйна обявиха пълното ѝ унищожаване.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.

Свързани новини