Отидете към основна версия

42 666 57

Компания от Хонгконг иска най-известната руска автомобилна марка да бъде обявена във фалит

  • москвич-
  • фалит-
  • хонгконг

"Москвич" излезе с официално изявление, че няма причини да обяви фалит

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Автомобилният производител "Москвич" отрича наличието на причини за фалит се казва в съобщение на пресслужбата на автомобилния завод.

По-рано стана известно, че компанията "Silver Basics (HK) Investment Development Company Limited", регистрирана в Хонгконг възнамерява да подаде молба до Московския арбитражен съд за признаване на завода "Москвич" във фалит.

„АД МАЗ „Москвич“ напълно отрича обстоятелствата на фалит. Обръща внимание, че публикуваното от името на Silver Base (HK) Investment Development Company Limited съобщение е само за намерение за подаване на молба за обявяване в несъстоятелност на АД МАЗ "Москвич" е информация за евентуално подаване на заявление и не отразява реалното финансово състояние на завода. Обстоятелства на фалита на АД МАЗ "Москвич" липсват“, се отбелязва в съобщението.

В края на февруари стана ясно, че "Москвич" има нетна загуба за 2023 г. в 8.5 млн. EUR, което е ръст от 3.6 пъти спрямо 2022 г. Тогава стана ясно, че и общият дълг на компанията е 42 млн. EUR, или 2.5 пъти повече спрямо предходната година. Единият от малкото начини "Москвич" да стане печеливш е като произвежда годишно 40 000 броя автомобили.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 92 гласа.

Свързани новини