Отидете към основна версия

4 041 25

Разполагането на бригада на Бундесвера в Литва ще струва на ФРГ близо 11 млрд. EUR

  • германия-
  • литва-
  • бундесвер-
  • средства
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Прехвърлянето в Литва и постоянното разполагане там на бригада на Бундесвера (германските въоръжени сили) ще струва на Германия приблизително 11 млрд. EUR, съобщи списание Der Spiegel.

Тази оценка е дадена от служители на отдела за планиране на германското министерство на отбраната. 1 млрд. EUR от обявената сума е предназначен за годишни оперативни разходи, 4 млрд. EUR за закупуване на голямо оборудване, като танкове, и 6 млрд. EUR- за допълнителни инвестиции, например за изграждане на инфраструктура или закупуване на униформи. Тази сума не включва разходите за надбавки за служба в чужбина, предназначени да привлекат приблизително 4800 военнослужещи и около 200 цивилни за дългосрочна служба в Литва.

Според публикацията ключовите въпроси за финансирането на проекта все още не са решени между германското правителство и литовските власти. Това включва покриване на разходи, например за изграждане на жилищни помещения и центрове за обучение, както и финансиране на детски градини и училищни програми за деца на военни.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.

Свързани новини