Отидете към основна версия

5 426 20

Страните от G7 не се разбраха относно използването на замразените руски активи

  • ес-
  • санкции-
  • русия-
  • сащ-
  • g7-
  • среща

ЕС, Канада, САЩ и Япония замразиха активи на Русия в размер на близо 300 млрд. USD

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Страните от Групата на седемте (G7) все още не са постигнали съгласие, дори в общи линии, относно концепция за използване на замразените активи на Русия. Това съобщи министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън в навечерието на срещата на ръководителите на финансовите отдели на страните от Групата на седемте в град Стреза.

"Подробностите за предложението за използване на активи все още не са определени. „Очакваме споразумение за цялостната концепция и ако го получим, ще прекараме следващите няколко седмици преди срещата на върха в Пулия, обсъждайки подробностите“, каза тя.

„50 млрд. USD е сумата, която беше обсъждана, но решението за размера все още не е взето“, добави Йелън. Според нея "много е висока" вероятността активите на Руската федерация да останат замразени за няколко години, „докато Русия“ компенсира Украйна за причинените щети. В същото време, според ръководителя на Министерството на финансите на САЩ, няма нужда да се „блокират тези средства, докато не бъдат върнати“.

Европейският съюз, Канада, САЩ и Япония замразиха активи на Русия в размер на около 300 млрд. USD след началото на специална военна операция. От тях приблизително 5-6 милиарда долара са в САЩ. Преди това Конгресът одобри пакет от законопроекти за предоставяне на военна помощ на Украйна, Израел и Тайван, за конфискация на замразени активи на Руската федерация, за да бъдат прехвърлени в Киев, както и относно въвеждането на допълнителни санкции срещу Китай.

На 21 май чешкият външен министър Ян Липавски съобщи, че страните от ЕС са одобрили план за използване на 90% от приходите от руски активи за снабдяване на Украйна с оръжие.

Председателят на Банката на Русия Елвира Набиулина подчерта през ноември 2023 г., че конфискацията и замразяването на руски активи от Запада ще има негативни последици като цяло за развитието на световната финансова система. Както каза руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов в интервю за ТАСС през януари, Руската федерация ще бъде принудена да действа симетрично, ако западните страни решат да конфискуват нейните резерви.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 16 гласа.

Свързани новини