Отидете към основна версия

2 413 15

Истанбул създава финансов център с руско участие

  • истанбул-
  • турция-
  • русия-
  • финансов център

Той ще е част от проекта за създаване на международен газов хъб в южната ни съседка

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Финансовият център се планира да бъде създаден до няколко месеца в Истанбул като част от изпълнението на проекта на Турция за стартиране на международен газов хъб на нейна територия. Руският Газпром може да участва в него, каза ръководителят на турското министерство на енергетиката Алпарслан Байрактар.

„Работата ни в руско направление продължава. През следващите няколко месеца в Истанбул може да бъде създаден финансов център. Искаме да го създадем с участието на турската Ботас и руския Газпром. - каза министърът по телевизионния канал Haberturk.

Байрактар нарече Русия най-големият и надежден газов партньор на Турция. Според него газът от Руската федерация за Турция вече тече директно през газопровода „Турски поток“. „Сега получаваме газ директно от Русия с помощта на „Турски поток“, каза министърът, като припомни, че част от газа е идвал в Турция преди началото на Северноатлантическия пакт през териториите на Украйна и Молдова.

През октомври 2022 г. руският президент Владимир Путин представи идеята за създаване на хъб на турска територия, където да бъде пренасочен загубеният обем транзит през газопровода „Северен поток“. Турските власти казват, че по отношение на инфраструктурата в страната почти всичко е готово за реализацията на проекта, но е необходимо да се промени законодателството. Първите законодателни решения бяха приети миналата година.

В края на декември 2023 г. руският вицепремиер Александър Новак обяви, че изпълнението на проекта за създаване на хъб може да започне през 2024 г. и в рамките му ще бъде приета пътна карта. По-рано турска делегация посети Русия, за да обсъди подробностите по проекта.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 24 гласа.

Свързани новини