Отидете към основна версия

1 871 20

Европа с удар по китайските електромобили

  • европа-
  • европейска комисия-
  • китай-
  • електромобили-
  • мита

Европейската комисия може да въведе мита върху вноса на електрически превозни средства от Китай

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Европейската комисия (ЕК) може да наложи мита върху вноса на електрически превозни средства от Китай от 4 юли, тъй като нейното разследване разкри „несправедливи субсидии“, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

„Като част от текущото си разследване, Европейската комисия заключи условно, че веригата на стойността на електрическите превозни средства с батерии (BEV) в Китай се облагодетелства от несправедливи субсидии, което представлява заплаха от икономическа вреда за производителите на BEV в ЕС“, се посочва в съобщението.

„ЕК се е обърнала към китайските власти, за да обсъдят тези констатации и да проучат възможните начини за разрешаване на установените проблеми в съответствие с изискванията на СТО“. „В този контекст Комисията условно разкри нивото на временните изравнителни мита, които ще наложи върху вноса на акумулаторни електрически превозни средства от Китай. Ако преговорите с китайските власти не доведат до ефективно решение, тези временни изравнителни мита ще бъдат наложени от 4 юли като гаранция (във форма, която ще бъде определена от митническата служба на всяка държава-членка). Те ще бъдат налагани само ако и когато бъдат въведени окончателни мита“, добави ЕК.

Европейската комисия започна разследване на китайски електрически превозни средства миналия септември.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 15 гласа.

Свързани новини