Отидете към основна версия

9 905 31

Русия изпревари САЩ

  • lng-
  • русия-
  • сащ-
  • доставки-
  • газ

Русия отново е най-големият доставчик на газ за Европа за първи път от две години насам

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Доставките на руски газ за Европа през май надвишиха износа на газ от САЩ за първи път от почти две години, съобщи вестник Financial Times (FT) с позоваване на консултантската компания ICIS.

Изданието припомня, че САЩ изпревариха Руската федерация като основен доставчик на газ за Европа през септември 2022 г. Освен това от 2023 г. САЩ осигуряват 20% от целия европейски внос на газ. Въпреки това през май, според ICIS, доставките на руски тръбопроводен газ и доставките на втечнен природен газ (LNG) по море надвишиха американските, представлявайки 15% от всички доставки в Европейския съюз, Великобритания, Швейцария, Сърбия, Северна Македония и Босна и Херцеговина. Американският втечнен природен газ представлява 14% от целия европейски внос на газ миналия месец, най-ниското ниво от август 2022 г.

„Удивително е да се види как делът на руския газ на европейския пазар се увеличава след всичко, през което преминахме, и след всички усилия за намаляване вноса от Руската федерация и намаляване на рисковете в въпросът за енергийните доставки“, каза ръководителят на аналитичния отдел на газовия пазар ICIS Том Марзек-Мансър. FT отбеляза, че газовите потоци през май може да са били засегнати от прекъсвания в голямо съоръжение за износ на LNG в Тексас, както и от увеличени доставки на руски газ през Турция поради планирана поддръжка на тръбопровода през юни.

Marzek-Manser изрази мнение, че Руската федерация едва ли ще успее да запази лидерството по въпроса за доставките на газ за Европа, предвид санкционните ограничения и ръста на производството на LNG в САЩ. В дългосрочен план Европейската комисия се интересува от разширяване на доставките на газ за ЕС през Азербайджан по Южния газотранспортен коридор, но в момента те не са достатъчни, за да заменят 14 милиарда кубически метра руски газ, доставен в Европейския съюз по газопровод през Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 61 гласа.

Свързани новини