Отидете към основна версия

4 668 23

Част от закупените от Киев оръжия са поскъпнали 6 пъти за 2 години

  • украйна-
  • русия-
  • военна техника-
  • цени-
  • поскъпване

Times: някои оръжия, закупени от Киев, са поскъпнали шест пъти за две години

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Украйна е принудена да закупува някои видове оръжия, от които се нуждае, на цени, в пъти по-високи от пазарната им стойност, които са били преди началото на войната. Доставчиците често изискват да платят 6 пъти повече, отколкото преди 2 години, съобщи The Sunday Times, позовавайки се на данни, получени от украински източници.

Основателят на Агенцията за отбранителни доставки на Украйна Владимир Пикузо разказа за трудностите с придобиването на съветски оръжейни системи и доставките за тях. След стартирането на военната операция срещу Украйна цените им се повишиха рязко. Така например, части за системите Grad Сега се продават за 6000 USD, въпреки че Украйна успява да ги купи за 4700 USD. За сравнение през първите месеци на военните действия цената им е била само 900 USD за брой. Танковите 125-мм снаряди поскъпнаха от 1200 USD на 7400 USD.

Изданието отбелязва, че „в индустрия, известна със своята непрозрачност“, е трудно да се определи точната причина за толкова бързо покачване на цените. „Не можем да обясним този растеж“, каза Пикузо. Най-правдоподобното обяснение е спекулация от страна на посредници и доставчици, продължава The Sunday Times.

В този процес Украйна си сътрудничи със западните разузнавателни служби. Те помагат да се открият запаси от съветско оръжие и да се изнесе контрабандно от страни, които се въздържат да ги продават директно, пише изданието. Пикузо отбеляза, че като цяло Украйна няма значителни финансови ресурси: тя има бюджет, който покрива само 20% от нуждите на бойното поле. "Но дори Киев да разполагаше с достатъчно пари, „три до четири пъти повече от военния бюджет на Китай от 200 млрд. USD“, пак нямаше да има достатъчно производствен капацитет в света", добави Пикузо. Той обясни, че западните страни не могат да доставят определени видове оръжия, тъй като собствените им армии не разполагат с персонал.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 12 гласа.

Свързани новини