Отидете към основна версия

2 258 14

Китай се противопостави на прекъсването на икономическите връзки в света

  • китай-
  • свят-
  • икономически-
  • връзки

Страната е сигурна, че ще достигне целта от 5% БВП

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Китай призовава международната общност за сътрудничество и се противопоставя на прекъсването на глобалните икономически връзки. "Всички държави и региони трябва да си сътрудничат тясно, да се противопоставят на блоковата конфронтация и прекъсването на връзките, да поддържат стабилност и непрекъсната работа на индустриалните и логистични вериги и да насърчават либерализацията и опростяването на търговските и инвестиционните процедури“, каза премиерът на Държавния съвет на Китайската народна република Ли Цян по време на срещата на новите лидери на Световния икономически форум ("летния Давос") в Далиан.

Премиерът на Държавния съвет на Китайската народна република също призова международната общност да задълбочи научния и технологичен обмен. „Ако страните мислят само за максимизиране на собствените си интереси, без да вземат предвид интересите на другите, цената на глобалните икономически транзакции ще се увеличи, икономическите връзки между регионите ще бъдат прекъснати, а противоречията и споровете само ще се засилят“, каза Ли Цян.

През последните години САЩ и техните съюзници увеличиха икономическия и технологичния натиск върху Китай. Западните страни редовно въвеждат нови санкции срещу китайски компании под предлог за връзки с руския военно-промишлен комплекс, нарушаване на правата на човека, заплахи за националната сигурност от китайски технологични предприятия и т.н. Освен това САЩ и ЕС засилват натиска чрез протекционистични мерки върху такива бързо развиващи се индустрии в Китай като производството на електрически превозни средства, литиево-йонни батерии и слънчеви панели.

Китай лесно ще постигне целта за растеж на БВП тази година от 5%, заяви премиерът на Държавния съвет на народната република Китай Ли Цян по време на среща на новите лидери на Световния икономически форум в Далиан. "Китай е уверен в постигането на годишен икономически растеж от около 5%", каза той.

Ли Цян подчерта, че бързият ръст на съвременната промишлена индустрия в Китай (производство на електромобили и слънчеви батерии) се дължи на уникалните сравнителни предимства на икономиката на страната. КНР притежава изключително голямо пазар с население от над 1,4 милиарда души, сложна промишлена система, големи човешки ресурси и високо ниво на използване на потребителите на нови технологии, отбеляза Ли Цян.

По думите му Китай прилага усилия за създаване на международна пазарна среда, базирана на принципа на закона за върховенството.

През март правителството на Китай установи висок показател на растеж на ВВП през 2024 г. на ниво 5%. През 2023 г. правителството на КНР се ориентира към същия растеж. Този показател в резултат на миналата година е 5,2%.

 

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.

Свързани новини