Last news in Fakti

25 Юни, 2024 08:53 2 179 14

Китай се противопостави на прекъсването на икономическите връзки в света

  • китай-
  • свят-
  • икономически-
  • връзки

Страната е сигурна, че ще достигне целта от 5% БВП

Китай се противопостави на прекъсването на икономическите връзки в света  - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Китай призовава международната общност за сътрудничество и се противопоставя на прекъсването на глобалните икономически връзки. "Всички държави и региони трябва да си сътрудничат тясно, да се противопоставят на блоковата конфронтация и прекъсването на връзките, да поддържат стабилност и непрекъсната работа на индустриалните и логистични вериги и да насърчават либерализацията и опростяването на търговските и инвестиционните процедури“, каза премиерът на Държавния съвет на Китайската народна република Ли Цян по време на срещата на новите лидери на Световния икономически форум ("летния Давос") в Далиан.

Премиерът на Държавния съвет на Китайската народна република също призова международната общност да задълбочи научния и технологичен обмен. „Ако страните мислят само за максимизиране на собствените си интереси, без да вземат предвид интересите на другите, цената на глобалните икономически транзакции ще се увеличи, икономическите връзки между регионите ще бъдат прекъснати, а противоречията и споровете само ще се засилят“, каза Ли Цян.

През последните години САЩ и техните съюзници увеличиха икономическия и технологичния натиск върху Китай. Западните страни редовно въвеждат нови санкции срещу китайски компании под предлог за връзки с руския военно-промишлен комплекс, нарушаване на правата на човека, заплахи за националната сигурност от китайски технологични предприятия и т.н. Освен това САЩ и ЕС засилват натиска чрез протекционистични мерки върху такива бързо развиващи се индустрии в Китай като производството на електрически превозни средства, литиево-йонни батерии и слънчеви панели.

Китай лесно ще постигне целта за растеж на БВП тази година от 5%, заяви премиерът на Държавния съвет на народната република Китай Ли Цян по време на среща на новите лидери на Световния икономически форум в Далиан. "Китай е уверен в постигането на годишен икономически растеж от около 5%", каза той.

Ли Цян подчерта, че бързият ръст на съвременната промишлена индустрия в Китай (производство на електромобили и слънчеви батерии) се дължи на уникалните сравнителни предимства на икономиката на страната. КНР притежава изключително голямо пазар с население от над 1,4 милиарда души, сложна промишлена система, големи човешки ресурси и високо ниво на използване на потребителите на нови технологии, отбеляза Ли Цян.

По думите му Китай прилага усилия за създаване на международна пазарна среда, базирана на принципа на закона за върховенството.

През март правителството на Китай установи висок показател на растеж на ВВП през 2024 г. на ниво 5%. През 2023 г. правителството на КНР се ориентира към същия растеж. Този показател в резултат на миналата година е 5,2%.

 


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    6 14 Отговор
    Като им сложат митата, БВП тази година от 5% за Китай е мираж.
    Да компенсират с русията, Иран, Куба, Еритрея китайците.
  • 2 Русофил

    8 15 Отговор
    Китай взе своето Русия. Искат да доменират, но технологично изостават,защото без демокрация няма прогрес!

    Коментиран от #5, #11

  • 3 12343211

    3 0 Отговор
    Всички използват войната.
  • 4 Госあ

    16 3 Отговор
    😂 хахаха и какво излиза господа ?комунистически Китай приветства и брани от демокрацията свободния пазар и придвижване на стоки и капитали ! Хахахаха направиха ви смешни !
  • 5 Госあ

    15 6 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Най изостанали технологично са ес. Само Нидерландия има с какво да си партнира с Китай. Малка Япония и ЮК са по-напред. Краварника все още цапа и пуфти да се задържи на повърхността наравно с Китай.
  • 6 Госあ

    11 5 Отговор
    Въпреки че аз съм за планова икономика движена от ИИ и социален рейтинг ! И това развиват в Китай, въпросът е, че със западните лисици не можеш да договориш абсолютно нищо ! Само лакърдии и пинизи. Дори климатичните промени използват за пинизи ! Чутовно простолюдие…
  • 7 Петър

    12 4 Отговор
    Европа без Русия и Кинай е мъртва.

    Коментиран от #13

  • 8 Руско

    4 8 Отговор
    Китай е за либеразация и свободно движение на стоки и капитали, а Русия и нейните роби се борят именно против това. Каква ирония!
  • 9 Йо Несбьо

    5 4 Отговор
    Разбира се, че Китай ще държи на свободната търговия, тъй като цялата му продукция е значително субсидирана от държавата с цел смазване на конкуренцията.

    Отварям реклама на китайски онлайн магазин. Предлагат ми комплект инструменти за 5,50 лв. Според вас това нормална цена ли е?

    Разчитат да наводнят пазара със своя продукция, да унищожат другите производители и остава китайското. После цената е такава, каквато е удобна на Китай.

    Определено не говорим просто за свободна търговия, а за начин как да я употребят за своя изгода.

    Коментиран от #12, #14

  • 10 За протокола

    3 6 Отговор
    Китайската икономика се креп на износа. Въпреки огромното си население, в голямата си част то е бедно и не може да компенсира международните пазари.
    Затова Китай е много внимателен със Запада. По отношение на Русия, китайците ходят по много тънък лед и съвсем скоро ще трябва да избират между Путин и платежоспособните пазари на Запад. Мисля, че е ясно какво ще изберат, но дотогава ще се опитват да вземат каквото могат от Русия. Ниски цени на газа и петрола, придобивки от Сибир, кдето имат милиони нелегално работещи и т.н.
  • 11 Дон Боко Банкянски & Барцелонски

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Технологично изостава баба ти основно! Ако не си проверявал скоро в патентните ведомства, да ти кажа че 63% от световните патенти вече са китайски.. Случайност? Не мислА!
  • 12 (П)рекрасна (К)ърджалийска (П)ринцеса

    6 2 Отговор

    До коментар #9 от "Йо Несбьо":

    Според мен НЕ бива да купуваш този ЕВТИН комплект инструменти за 5,50 лв. от китайски онлайн магазин! Така ще забиеш своя пирон в ковчега на комунизъма.. Предлагам ти да си го купиш на "нормалната цена" от 55 щатски долара - несубсидирана е!!!
  • 13 Няма нищо ново под слънцето

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Петър":

    Какво беше това географско понятие Европа?
  • 14 АМИ СУБСИДИРАЙТЕ И ВИЙ БЪЛГАРИ БЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Йо Несбьо":

    АМАСИ ПРОДАДОХТЕ НА ФРАНЦУЗИТЕ ПЕЧАТНИЦАТА ЗА ПАРИ......ТОЛКОЗ ВИЙ Е АКЪЛА.....