Отидете към основна версия

8 442 17

САЩ изпитват критична нужда от минерал, чийто 80% залежи се намират в Китай

  • сащ-
  • китай-
  • метал-
  • волфрам

Волфрамът се използва при производството на оръжия, автомобили, батерии за електрически автомобили и полупроводници

Снимка: Shutterstock

Близо 80% от залежите на волфрам се намират в Китай. Твърдостта на метала е близка до тази на диаманта и се използва при производството на оръжия, автомобили, батерии за електрически автомобили, полупроводници и чипове.

Обтегнатите отношения между САЩ и Китай карат част от инвеститорите да се насочат към Южна Корея. Там например до края на годината, базираната в Канада Almonty Industries, ще инвестира 75 млн. USD в отварянето на мина за волфрам. Мината има потенциала да произвежда 50% от световните доставки на волфрам, които сега идват от Китай.

През месец май тази година администрацията на Джо Байдън повиши митата за внос на метала. В същото време китайските власти се въздържат да включат метала в новите разпоредби за засилване на надзора върху местното производство на редкоземни елементи.

В световен мащаб вече се наблюдава ръст в търсенето на волфрам, който да не е китайски. Законът за REEShore (за възстановяване на основните запаси за енергия и сигурност на сушата за редкоземни елементи) на САЩ, забранява използването на китайски волфрам във военно оборудване от 2026 г. Европейската комисия пък удължи действието на митата върху вносния китайски волфрамов карбид за още 5 години, припомнят от Almonty Industries.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 27 гласа.

Свързани новини