Last news in Fakti

3 Юли, 2024 19:11 5 954 14

САЩ изпитват критична нужда от минерал, чийто 80% залежи се намират в Китай

  • сащ-
  • китай-
  • метал-
  • волфрам

Волфрамът се използва при производството на оръжия, автомобили, батерии за електрически автомобили и полупроводници

САЩ изпитват критична нужда от минерал, чийто 80% залежи се намират в Китай - 1
Снимка: Shutterstock

Близо 80% от залежите на волфрам се намират в Китай. Твърдостта на метала е близка до тази на диаманта и се използва при производството на оръжия, автомобили, батерии за електрически автомобили, полупроводници и чипове.

Обтегнатите отношения между САЩ и Китай карат част от инвеститорите да се насочат към Южна Корея. Там например до края на годината, базираната в Канада Almonty Industries, ще инвестира 75 млн. USD в отварянето на мина за волфрам. Мината има потенциала да произвежда 50% от световните доставки на волфрам, които сега идват от Китай.

През месец май тази година администрацията на Джо Байдън повиши митата за внос на метала. В същото време китайските власти се въздържат да включат метала в новите разпоредби за засилване на надзора върху местното производство на редкоземни елементи.

В световен мащаб вече се наблюдава ръст в търсенето на волфрам, който да не е китайски. Законът за REEShore (за възстановяване на основните запаси за енергия и сигурност на сушата за редкоземни елементи) на САЩ, забранява използването на китайски волфрам във военно оборудване от 2026 г. Европейската комисия пък удължи действието на митата върху вносния китайски волфрамов карбид за още 5 години, припомнят от Almonty Industries.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    16 2 Отговор
    пРОСТО бИЗНЕС
  • 2 Пръц

    18 1 Отговор
    Джо знае,че аз знам,че той знае,че аз не знам
  • 3 Сикрет сървис

    25 1 Отговор
    Бай Дън е волфрамов, дзъъън!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Госあ

    46 5 Отговор
    Това, което не е в Русия е в Китай. А това, което е по малко в Китай е китайска собственост в Австралия и Африка. 80% от всички редки метали са в Китай, а въглеводородите в Русия. И краварчетата искат да са шефчета. Е как бе бате ? Най много да батисат малка Европа
  • 6 Страничен наблюдател

    19 2 Отговор
    Миленче, оправи си понятията за твърдост! "Твърдостта на метала е близка до тази на диаманта" - да, ама не. Твърд е волфрамовият карбид - ама откъде да ги знаеш тия неща...

    Коментиран от #9

  • 7 Опорка

    15 1 Отговор
    Макак така, нали щяхме да ставаме рай с джава програмиране и деривати на фондовите борси. Пък целия свят ще ни продава каквото ни трябва. Лош свят.
  • 8 Някой

    19 3 Отговор
    Като слагат 100% мита на китайците, да не очакват подкрепа?
  • 9 факт

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Страничен наблюдател":

    Ама щото все и е мек
  • 10 БгТопИдиот🇧🇬

    18 0 Отговор
    Да се пробват с китайски Майдан !

    Ам Дракона ще оскуби дъртио проскубан петел.

    Нагли краварски ГМО-та !!
  • 11 Роко

    0 25 Отговор
    Тук чета постовете на русофилите за добрите руснаци и китайци и лошите американци.Като извода е че добрите руснаци и китайци в компанията на разни диктатури и ислямския сбирток щели да правят нов световен (хаос) ред и светът щял да цъфне.Абе червени мушмули 54 високо технологични страни са категорично срещу сбирток. от безаналогови диктатури.И разчитате че феодализма ще се върне.А китай никога няма да е като япония и ю.корея след като се управлява от ком.партия наврете го в червените си кратуни.И след краха на комунизма колко ще просъществува този нов експеримент държавен олигархичен капитализъм който го изповядват в русия и китай

    Коментиран от #12, #14

  • 12 Минувач

    21 0 Отговор

    До коментар #11 от "Роко":

    Вземи си изкарай празната глава от задните части и спри да живееш в миналото, а погледни в бъдещето.
    БРИКС, ако прибавим и десетките кандидати за членство, имат население в пъти по-голямо от колективния Запад. Имат в пъти повече територия, полезни изкопаеми - нефт, газ, минерали, редки метали, имат много по-голямо производство на храни, на фуражи, на месо, имат много по-голямо производство на стомана, на фармация. Имат много по-младо население. А технологично, това в което си живееш в миналото, напредват ужасно бързо. От техния алианс има повече космически държави, отколкото от колективния Запад. Държавите от този алианс имат всички до една супер ниски нива на държавен дълг, докато всички от колективния Запад живеят на кредит и само и единствено, благодарение на долара, заради който досега се принуждаваха всички големи държави да купуват американския дълг, за да имат достъп до американския пазар. Спре ли да се купува този дълг и изведнъж печатането на кухи долари няма да може да спаси САЩ от дълговата криза и фалита. А БРИКС и компания точно това започнаха да правят - да се освобождават от американсите облигации и ценни книжа, от американския дълг. Саудитска Арабия, доскорошен пръв приятел на САЩ в региона, се усети и погледна към БРИКС, като се отказа и от петродолара!!!!!!!
    Процесите са започнали, Изтокът по всеки показател има преимущество над Запада. Тези процеси не могат да станат за 2-3-4 години, отнема време, вкл. подготовката на финансовата систе
  • 13 Минувач

    14 0 Отговор
    ... отнема време, вкл. подготовката на финансовата система на Изтока и изчистването на американските остатъци в хазните им. Така че, само почакай какво ще бъде след 10на години.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.