Отидете към основна версия

1 456 10

Южна Африка ще развива ядрената си енергия

  • южна африка-
  • атомна енергия-
  • развитие

Целта е да бъде решен проблема с недостига на ток

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Република Южна Африка ще развие своята ядрена енергетика, за да реши проблема с недостига на електроенергия в страната.

„Правителството на Южна Африка ще приеме програма за доставки на ядрена енергия, за да се справи с енергийната криза. Говорим за [генераторски капацитет] 2,5 хиляди MW. „Сега говорим за мащаба и темпото, които можем да си позволим“, каза министърът на електроенергията и енергетиката на Южна Африка Кгосиентшо Рамокгопа преди началото на заседанието на кабинета за разработване на политическата рамка за правителството на националното единство.

По-рано Рамокгопа каза, че одобрението на бюджета за изграждането на нова атомна електроцентрала в Южна Африка е в последния си етап и може да бъде взето решение да бъде направено още през август 2024 г. Той не каза в партньорство с коя чуждестранна компания южноафриканските власти възнамеряват да построят бъдещата атомна електроцентрала.

В началото на десетилетието южноафриканското правителство прие план за изграждане на нови атомни електроцентрали. Изборът беше направен в полза на малки модулни ядрени реактори. Атомната електроцентрала Koeberg, която беше пусната в експлоатация през 1984 г., продължава да работи в Южна Африка. Станцията се намира в западната част на страната близо до Кейптаун. Атомната централа разполага с два енергоблока с обща мощност 1880 MW. Срокът на лиценза за нейното използване изтича през 2025 г., но правителството смята, че атомната централа ще може да работи до 2045 г. с необходимата модернизация.

През последните години Южна Африка се сблъска със значителен недостиг на електроенергия, което доведе до продължителни спирания на тока в цялата страна.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.

Свързани новини