15 Юли, 2024 09:43 1 443 10

Южна Африка ще развива ядрената си енергия

  • южна африка-
  • атомна енергия-
  • развитие

Целта е да бъде решен проблема с недостига на ток

Южна Африка ще развива ядрената си енергия  - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Република Южна Африка ще развие своята ядрена енергетика, за да реши проблема с недостига на електроенергия в страната.

„Правителството на Южна Африка ще приеме програма за доставки на ядрена енергия, за да се справи с енергийната криза. Говорим за [генераторски капацитет] 2,5 хиляди MW. „Сега говорим за мащаба и темпото, които можем да си позволим“, каза министърът на електроенергията и енергетиката на Южна Африка Кгосиентшо Рамокгопа преди началото на заседанието на кабинета за разработване на политическата рамка за правителството на националното единство.

По-рано Рамокгопа каза, че одобрението на бюджета за изграждането на нова атомна електроцентрала в Южна Африка е в последния си етап и може да бъде взето решение да бъде направено още през август 2024 г. Той не каза в партньорство с коя чуждестранна компания южноафриканските власти възнамеряват да построят бъдещата атомна електроцентрала.

В началото на десетилетието южноафриканското правителство прие план за изграждане на нови атомни електроцентрали. Изборът беше направен в полза на малки модулни ядрени реактори. Атомната електроцентрала Koeberg, която беше пусната в експлоатация през 1984 г., продължава да работи в Южна Африка. Станцията се намира в западната част на страната близо до Кейптаун. Атомната централа разполага с два енергоблока с обща мощност 1880 MW. Срокът на лиценза за нейното използване изтича през 2025 г., но правителството смята, че атомната централа ще може да работи до 2045 г. с необходимата модернизация.

През последните години Южна Африка се сблъска със значителен недостиг на електроенергия, което доведе до продължителни спирания на тока в цялата страна.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Летописец

    6 4 Отговор
    Мислят за държавата си хората .Дето им се подигравахме , че са изостанали . А продажбите софийски натовци се чудят как да разсипят АЕЦ Козлодуй , и на коя хунта да подарят новите атомни реактори за белене !

    Коментиран от #7

  • 2 Потресен

    5 5 Отговор
    Бях писъл,корупцията там срина държавата им до основи. До там,че са на режим на тока и бизнеса загива. Продажната,изродена партия на Мандела ги загроби за десетелетия. За това се записаха и в кухата брикс, белкем от някъде нещо дойде,но това няма как да стане. Сега атомна ененегия моля ви се. А как се изгражда,а специалисти,а инвестиции. Очевидно поредната китайска плячка
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 0 Отговор
    А Северна Африка,
    а Западна Африка,
    а Източна Африка❓

    Коментиран от #10

  • 4 Пимпарев

    3 2 Отговор
    Не остана ли някой реактор та да им го подарим на църните,а ние ще я караме на лоени свещи.Това ако изобщо има лой.
  • 5 МОЛЧАТ НЕ РАЗСУЖДАТ !

    2 1 Отговор
    Той не каза в партньорство с коя чуждестранна компания южноафриканските власти възнамеряват да построят бъдещата атомна електроцентрала. Съветският съюз тайно намига изпод смръщени брежневски вежди !!! Мълчете бре , ще ни развалите лапането !!! Ние имаме да рутим света и САЩ . . . . .
  • 6 Браво на ..амуните!

    1 0 Отговор
    Вие още ги хранете "гладнички били". Още плачете на чужди гробища! Те "милите" много обичат белите... с ориз, с картофи........ Па може и да ги "интегрирате" към 3033г. Ако не ни превземат преди това! Стига толерастия!
  • 7 Е ка на коя "хунта"?

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Летописец":

    Пак на тая хунта русия от която бкп/бсп купихте тоя скрап за стотина милиарда половината естествено за вас откраднахте!

    Коментиран от #9

  • 8 Венци

    0 1 Отговор
    Как София иДелян Добрев заради бзнаказоноста и производството на пелети палят всяка година държава та.Паролата пали е синоптика Г. Рачева.Има голяма опасност от ПОЖАРИ съобщава Рачев и държавата следващите дни гори.Села масиви.Определени лица се чудят каква глупост да измислят.Гори в най непристъпн и места по три четири запалвания.
  • 9 Като

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Е ка на коя "хунта"?":

    Гледам хунтата Уестинг Хаус добре ни оправи
    Реактора , не работи , издаде бога дух .
    Сега очаквай и радиация .
  • 10 Бобс

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    На тях им е забранено от Големия брат или световния жандарм, защото ще ги обвинят в изграждане на оръжия за масово поразяване и тогава е ясна работата.. Медийно свотевно зомбиране около 3-6 месеца, после натискане на партньорите си да ги подкрепят за военни действия и накрая --- Война..