Отидете към основна версия

1 148 5

Турция привлича стартиращи фирми с облекчени визи

  • турция-
  • техническа виза-
  • инвеститори-
  • облекчение-
  • бизнес

Южната ни съседка ще издава "технически визи" на чуждестранни специалисти

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Вече е разработен и пуснат уебсайт за „техническа виза“ (Tech Visa), но турските власти все още не са обявили началната дата на програмата. В същото време вече е наличен списък с данъчни облекчения, стандарти за социално осигуряване, включително здравеопазване.

Визата ще бъде достъпна за иновативни стартиращи фирми и таланти от всяка страна. Валидността ѝ е 3 години. Кандидадите могат да добавят членове на семейството към списъка с кандидати.

Визата за технически специалисти ще важи както за съсобственици, така и за служители на иновативни компании, които решат да се преместят в Турция.

Получилите „техновиза“ (и работещите в технологични паркове) планират да получат облекчения по ДДС и корпоративен данък. Правителството ще покрие и разходите за здравеопазване. Заетите в стартъпа ще имат достъп до специална консултантска услуга (въпреки че все още не е много ясно какво е това).

Властите обещават да осигурят помощ при намирането на подходящо офис пространство, комуникация с ментори и получаване на съвети относно данъците. В допълнение, стартиращите фирми могат да отговарят на изискванията за национални безвъзмездни средства.

На хартия изглежда обещаващо. Очакваме официални съобщения за времето на стартиране на програмата и изискванията към кандидатите.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.

Свързани новини