16 Юли, 2024 15:21 1 135 5

Турция привлича стартиращи фирми с облекчени визи

  • турция-
  • техническа виза-
  • инвеститори-
  • облекчение-
  • бизнес

Южната ни съседка ще издава "технически визи" на чуждестранни специалисти

Турция привлича стартиращи фирми с облекчени визи - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Вече е разработен и пуснат уебсайт за „техническа виза“ (Tech Visa), но турските власти все още не са обявили началната дата на програмата. В същото време вече е наличен списък с данъчни облекчения, стандарти за социално осигуряване, включително здравеопазване.

Визата ще бъде достъпна за иновативни стартиращи фирми и таланти от всяка страна. Валидността ѝ е 3 години. Кандидадите могат да добавят членове на семейството към списъка с кандидати.

Визата за технически специалисти ще важи както за съсобственици, така и за служители на иновативни компании, които решат да се преместят в Турция.

Получилите „техновиза“ (и работещите в технологични паркове) планират да получат облекчения по ДДС и корпоративен данък. Правителството ще покрие и разходите за здравеопазване. Заетите в стартъпа ще имат достъп до специална консултантска услуга (въпреки че все още не е много ясно какво е това).

Властите обещават да осигурят помощ при намирането на подходящо офис пространство, комуникация с ментори и получаване на съвети относно данъците. В допълнение, стартиращите фирми могат да отговарят на изискванията за национални безвъзмездни средства.

На хартия изглежда обещаващо. Очакваме официални съобщения за времето на стартиране на програмата и изискванията към кандидатите.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Дали ще ми дадат виза

    5 1 Отговор
    Мисля да изнесат тайната на чушкопека и да го произвеждам в Турция?

    Коментиран от #5

  • 4 МИТ

    4 0 Отговор
    Кога България ще фсе върне като територияна Турция отнеита от великите сили, някога най великата империя Османската, която Британци, Французи, Австроунгарци, германци, руснаци, китайци, перси араби, португалци, нидерландци, испанци, белги, индуси, араби,шведи, завиждах а на всемогъществото на армията на Турция
  • 5 Вожд на Хунтата на Мънгълите и Абдълите

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Дали ще ми дадат виза":

    Гледай само да не станеш прекалено богат да не ти завидят