Отидете към основна версия

2 971 24

Лоши новини за американката икономика

  • сащ-
  • икономика-
  • фед

Ръководителят на Федералния резерв каза, че Щатите са на" неустойчива траектория на националния дълг"

Снимка: ЕРА/БГНЕС

САЩ са на неустойчива траектория на държавни заеми. „Много съм загрижен за нашите дефицити. На път сме, който не може да бъде поддържан“, каза ръководителят на системата на Федералния резерв (FRS, централната банка) на САЩ Джеръм Пауъл пред Икономическия клуб във Вашингтон. „Това не означава, че нивото на дълга, което имаме, не може да бъде поддържано. Ситуацията не е такава“, каза Пауъл.

„Въпреки това, пътят, по който вървим – имаме големи дефицити във време на пълна заетост и здравословен растеж на икономиката, не може да се поддържа във времето. Наистина трябва да започнем да работим върху това“, отбеляза председателят на Фед.

От негова гледна точка Конгресът на САЩ започва да разбира това. "Мисля, че има нарастващо усещане, че е време да се направи нещо. И това ще изисква двупартийни действия“, подчерта Пауъл.

В края на юни Международният валутен фонд (МВФ), в доклад за резултатите от годишния преглед на американската икономика, въз основа на член 4 от своя устав, съобщи, че в средносрочен план, бюджетният дефицит и дългът на САЩ спрямо БВП ще останат значително по-високи от прогнозите, които съществуваха преди пандемията.

При настоящите политики се очаква публичният дълг да нараства стабилно и да надхвърли 140% от БВП до 2032 г. По същия начин се очаква бюджетният дефицит на правителството да остане около 2,5% от БВП, което е по-високо от нивото, прогнозирано по време на консултацията по член 4 през 2019 г. Според фонда "толкова високи дефицити и дълг представляват нарастващ риск за САЩ и глобалните икономики". МВФ изтъква необходимостта от "спешно премахване" този проблем.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.

Свързани новини