Отидете към основна версия

7 984 33

Индия продължава уверено към мястото на първа севтовна икономическа сила

  • индия-
  • икономика-
  • мвф

МВФ повиши прогнозата си за икономическия растеж на страната за финансовата 2025 година

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Международният валутен фонд (МВФ) повиши прогнозата за икономическия растеж на Индия за фискалната 2025 г. до 7%, съобщи Economic Times.

По този начин МВФ поддържа статута на Индия като страна с най-бързо развиваща се икономика. Фондът свързва увеличаването на темповете на растеж с подобрени перспективи за частното потребление, особено в селските райони.

Прогнозата на фонда обаче сочи рискове, свързани с инфлацията, нестабилността на обменния курс и търговското напрежение. Това, според анализаторите на МВФ, подчертава значението на информираните политически решения и многостранното сътрудничество.

МВФ запази прогнозата за растеж за финансовата 2026 година за Индия на 6,5%.

По-рано заместник-управителят на Централната банка на Индия (RBI) Майкъл Дебабрата Патра каза, че Индия демонстрира високи темпове на икономически растеж и може да стане втората по големина икономика в света до 2031 г., а не до 2048 г. както е предвидено. Според него южноазиатската република също има възможност да стане най-голямата икономика до 2060 г. Патра отбеляза, че правителството се фокусира върху макроикономическата и финансова стабилност, което е важно за индийската рупия да достигне международно ниво. Той добави, че RBI прогнозира инфлация до средно 4,5% през 2024-25 г. и 4,1% през 2025-2026 гг.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 12 гласа.

Свързани новини