17 Юли, 2024 13:21 7 958 33

Индия продължава уверено към мястото на първа севтовна икономическа сила

  • индия-
  • икономика-
  • мвф

МВФ повиши прогнозата си за икономическия растеж на страната за финансовата 2025 година

Индия продължава уверено към мястото на първа севтовна икономическа сила - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Международният валутен фонд (МВФ) повиши прогнозата за икономическия растеж на Индия за фискалната 2025 г. до 7%, съобщи Economic Times.

По този начин МВФ поддържа статута на Индия като страна с най-бързо развиваща се икономика. Фондът свързва увеличаването на темповете на растеж с подобрени перспективи за частното потребление, особено в селските райони.

Прогнозата на фонда обаче сочи рискове, свързани с инфлацията, нестабилността на обменния курс и търговското напрежение. Това, според анализаторите на МВФ, подчертава значението на информираните политически решения и многостранното сътрудничество.

МВФ запази прогнозата за растеж за финансовата 2026 година за Индия на 6,5%.

По-рано заместник-управителят на Централната банка на Индия (RBI) Майкъл Дебабрата Патра каза, че Индия демонстрира високи темпове на икономически растеж и може да стане втората по големина икономика в света до 2031 г., а не до 2048 г. както е предвидено. Според него южноазиатската република също има възможност да стане най-голямата икономика до 2060 г. Патра отбеляза, че правителството се фокусира върху макроикономическата и финансова стабилност, което е важно за индийската рупия да достигне международно ниво. Той добави, че RBI прогнозира инфлация до средно 4,5% през 2024-25 г. и 4,1% през 2025-2026 гг.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдааа

    17 11 Отговор
    Лошо се пише на зеления еврей?
  • 2 КОТарАК 🐱

    9 17 Отговор
    и да мине Матушката ли? не може да бъде тва
  • 3 Гориил

    26 9 Отговор
    Европа се втурва към ръба на бездната с голяма скорост. Вие нямате дори една десета от ресурсите, с които Русия успешно оперира и манипулира. Няма те на географската карта на Кремъл. Москва, противопоставяйки се на опитите за откъсване на Индия от Русия, прави Ню Делхи лидер в глобалния растеж и развитие с прогноза за 7% икономически растеж.

    Коментиран от #14, #32

  • 4 Аналитик

    20 3 Отговор
    Какво ли ще стане ако се научат всички в Индия да четат и пишат?

    Коментиран от #13

  • 5 Тарикати

    15 14 Отговор
    Миналата година Индия купи огромни количества петрол от РФ по $45 за барел, повече не можели да дадат и Путин се съгласил. Индийците наводниха ЕС с бензин и дизел на голяма печалба, но интересното предстоеше. Индия плати на РФ $50млрд. в ...рупии и сега руснаците се чудят какво да ги правят. На всичко отгоре поставят условия, че руснаците трябва да похарчат рупиите само в Индия. Хубава работа, ама циндийска.

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Гориил

    16 7 Отговор

    До коментар #5 от "Тарикати":

    След две-три години Индия ще стане лидер в производството на микрочипове, а Русия ще бъде първата страна, която ще получи поток от модерна електроника. Днес Индия е световен шампион в разработването и прилагането на противоракови лекарства, лекарства за борба със сърдечно-съдови заболявания и мозъчни патологии. Това са стотици милиарди долари в търговията, включително със Съединените щати и Европейския съюз. За разлика от вас, Русия получи привилегията да плаща в рубли. или в индийски рупии. В отговор Ню Делхи ще направи военни поръчки на Русия на стойност 100 милиарда долара и ще инвестира същата сума в руската икономика през следващите години.

    Коментиран от #17, #26, #33

  • 7 Те не поставят условия

    8 10 Отговор

    До коментар #5 от "Тарикати":

    къде да се харчат рупията. Просто няма къде другаде. Русия трябва да внася стоки от Индия равняващи се на износа на петрол, ама Индия не произвежда нищо дето трябва на Русия. Затова се опитват да минат на юани. Индия няколко пъти се разплати в юани.

    Коментиран от #8

  • 8 Гориил

    20 10 Отговор

    До коментар #7 от "Те не поставят условия":

    Руските износители ще приемат както рупии, така и юани за плащане. Само не токсичните американски и европейски валути. Подобна позиция заемат влиятелната Саудитска Арабия и богатите Обединени арабски емирства. Отказът от долара има лавинообразен характер и при сегашния темп на бойкота ще срине финансовите системи на Запада до няколко години.
  • 9 гост

    8 15 Отговор
    Вчера писахме под буквално същата статия и пак , явно някой много плаща за реклама на Индия !! Само ще напомня , Китай от 30 години поддържа растеж от 6 дори до 10 % в най-добрите си години и все още е 50 % ПО-МАЛКА икономика от САЩ !!!! И последните две години разликата не само , че не намалява , а се увеличава , в полза на САЩ естествено !! А Китай беше икономика колкото сегашна Индия още далечната 1988 г !!!!!! МОже да стане до 2060 , ама по-вероятно е да стане до 2160 , хахахахахах , ако въобще някога !!

    Коментиран от #11, #23, #25

  • 10 Разбира се

    12 8 Отговор
    Това е най тъпата стратегия да помогнеш на укрофашистите и да се самозатриеш.А И НЕ СПИРАТ НАГЛИТЕ ЕВРОАТАЛТИЧЕСКИ ПЕ..АЛИ,ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СИ ПРАВЯТ ВСИЧКО ПРОТИВ ХОРСКАТА ВОЛЯ.ДЕМОКРАЦИЯ ДРУГ ПЪТ СЪДБАТА НИ ВИСИ НА 90 ГОДИШЕН ИЗПЪРДЯН МОЗЪК И ЛГБТИ ИЗРОДИ!!!
  • 11 Гръмни са ве

    14 6 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Олигофрен европедерастки.КИТАЙ НЕ БИЛА ВЕЛИКА ИКОНОМИКА,А САЩ ХА ХА ТИ ОТ МАРС ЛИ СЕ ИНФОРМИРАШ ДЕГРАДИРАЛ БУСТЕР ГЛУПАК?

    Коментиран от #15, #18

  • 12 Калпазанин

    6 1 Отговор
    Малко ми е странно ,ротшилд да се реши на такава прогноза към държава която няма даден заем и не може да си купи политици там да вдигат революции
  • 13 Рошко

    11 5 Отговор

    До коментар #4 от "Аналитик":

    Колко да могат ,чети образовай се .ядрена сила са ,всеки "прост"или неук индиец знае английски, само 1,5милиарда са и най лошото работят с Русия без проблеми .а това че изглеждат като братовчедите от махалата не променя нещата .свободата Санчо не е за прости
  • 14 хах

    10 10 Отговор

    До коментар #3 от "Гориил":

    Още от бузлуджанския конгрес на БКП, слушаме как запада загнива. Отогава изгниха и БКП и СССР.
  • 15 Задави се със собствените си екскр.

    9 11 Отговор

    До коментар #11 от "Гръмни са ве":

    Отпадъка на човечеството се нарича русолюбци !!

    Коментиран от #24

  • 16 МДААА

    7 0 Отговор
    Всеки път се чудя, как уж начетени журналисти не си прочитат заглавието. А журналиста си личи именно по заглавието! Жалка картинка е в момента нашата журналистика!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Преди 30г. китайците

    8 6 Отговор

    До коментар #11 от "Гръмни са ве":

    бяха икономическа нула. Благодарение на Запада купиха десетки хиляди западни заводи и китайското чудо е компилация от западни технологии, многобройният, трудолюбив, ниско платен и жестоко експлоатиран от комунистическата диктатура китайски народ и не на последно място скъпия западен пазар. Китай сам нищо не е постигнал, на глава от населението БВП е по-малко от на бедна България, просто са много. БВП на България е 100млрд. и ако го умножим по 230(толкова са повече китайците от нас) се получава 23трлн., а китайският е 18трлн.
  • 19 В Китай в момента

    10 4 Отговор
    бушува страшна инвестиционна криза. Техния имотен балон се спука и отнесе трилиони долари с него. Банките им са затънали до шия в лоши заеми. Ако имаха толкова богати инвеститори, другаря Си нямаше да идва в Сан Франциско и да се кръсти с две ръце, че е най-големия капиталист и ще защитава Американските инвестиции в Китай с гърдите си. Никой не му повярва и се върна с празни ръце.
    Китай прави само и единствено стратегически инвестиции одобрени, финансирани и ръководени от държавата. Това е техния неоколониализм. Подкупват корумпирани местни велможи. Подписват договор за милиарди за голям проект. После идват, построяват си бараки, докарват си китайски работници. Дори и храната си карат. Построяват, притежават и те оставят да им изплащаш непосилни заеми. Така фалира Пакистан и всичките му електростанции сега са собственост на Китай. Чрез Пакистан Китай прилага натиск върху Индия. Така стана и с Черна Гора и магистралата която Китай им построи до никъде и която струва 60% от БВП-то им и сега глупаците ще я изплащат поне 3 поколения. Такива са и всички цехове и заводи на Китай в Африка. Където негърките бачкат по 12 часа с една почивка от 5 минути за пикаене и китайката ходи между редовете и ги налага с пръчка да работят по-бързо. Още няма държава на света която да е приела Китайска инвестиция и въобще нещо да им се е върнало. Питайте и руснаците сега. И те се надяваха безкрайно на китайските инвеститори но се оказа, че Китай им завладя пазара, продава им съ

    Коментиран от #20

  • 20 Продължение

    9 3 Отговор

    До коментар #19 от "В Китай в момента":

    Питайте и руснаците сега. И те се надяваха безкрайно на китайските инвеститори но се оказа, че Китай им завладя пазара, продава им същите боклуци каквито продава и в България, но на тройна цена и до сега не са инвестирали един единствен долар в Раша.
    Китай не е нито Америка, нито Европа. Няма да видиш да отворят кол център и да плащат на Българската рая по 4, 5 хилядо Евро заплати. Нито ще отворят сервиз на Луфтханза и ще обучават наши техници които да взимат лицензи които да важат в цял свят. Такива неща Китай не прави. Затова колкото по-далече седи от България и нашите продажни политици, толкова по-добре.

    Коментиран от #22

  • 21 Един

    2 1 Отговор
    Ромите от България ще вземат да се върнат в родината.
  • 22 Сеч

    6 4 Отговор

    До коментар #20 от "Продължение":

    Еййй пич , остави ги Китай и Русия
    гледай че , тока в ЕС удари 50 цента , няма ,,зелен няма червен ,, 400 кW на месец 400 стотака бизнеса умря и ние с него .
    Ще си бачкаш в София за един наем , ток , парно .
    И ще си ядеш подметките .
    Забравих , вашите те хранят .
  • 23 Прост

    5 4 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    ЕС умре .
    Сащ ще го истинска като лимон .
  • 24 Глупи Лупи

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Задави се със собствените си екскр.":

    Няма по голям простак от тебе .
    Болен мозък , душевно разтройство .
    Продал се за ШЕКЕЛЧЕТА .
  • 25 Йовко

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    2060 година , Ромски щат територията ти .
    Шапландия.
    По бтв върви сериала ,,Коня мой приятел ,,
  • 26 ⚒️⚒️⚒️⚒️

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гориил":

    Човече, ти виждаш в бъдещето...... Напрово, сценарий за филм"мос филм"
  • 27 Мда

    7 2 Отговор
    Китай и Индия - сумарно над 3 млрд души население!
    Китай - 300 млн души са със среден доход, колкото на средно статистически немец! Информация от преди 5 години, немско издание.
    Индия - следващите ги. Скоро ще се говори и за индийското чудо.
    Какъв ЕС, какви Щати..... Хората работят, само с лозунги и неадекватни регламенти няма да стане.
    Де сме ние - никъде?
  • 28 предателят хр. грозев

    4 1 Отговор
    Преди години не казваха нищо лошо за Китай - Защо ? Китай все още беше зависима от Западните технологии и всичко което казваха се съгласяваше и като послушна колония и това продължи от 80 години да наскоро . Но Китай вече не това което беше ,тя е една от страните с достатъчно самообеспечение имащи както високи технологии и природни богатства особено редките материали - като волфрам , литий , магнезий , графит така също и петрол и газ но ограничени количества . Но има това което никой няма - стран обладаваща огромни природни богатства и то съседна?---- граничеща по суша и море без да има трета страна между тях. И естествено не се подчинявайки на Задокеанският господар веднага беше обявен за враг и започна пропагандата как Виетнам (въпреки там има Комунистически режим) е нoваta Световна сила но последно време не тя а Индия стана новата Световна сила която може да изпревари и Америка и Китай ? нищо чудно след някой ден някоя Африканска стран да стане новата Световна сила .
  • 29 Наблюдател13

    7 1 Отговор
    Последните 2 години Китай е 1 по брой издадени патенти. В Индия и Китай образованието е държавна политика с първостепенно стратегическо значение. Там е престижно да учиш за инженер а не за реалити стар. Войната в Украйна е за ресурсите на Русия, кой ще се възползва от тях- Запада или Изтока. С тъпата си западна политика стана това от което Кисинджър се страхуваше и предупреждаваше- Русия стана доставчик на суровини на Изтока. Може би не знаете но железните рудници на Бразилия са китайска собственост от много отдавна. Петрола от СА се търгува за юани, урана и много други в Африка отиде в руски и китайски ръце и т.н. Още какво глупости могат да извършат в Брюксел няма ограничения, Тръмп споменава че щял да облекчава санкциите на Русия. Късно е либе за китка.
  • 30 Глупаци

    4 0 Отговор
    Който е ходил в Индия знае за каква мизерия става въпрос. Другото са празни приказки.
  • 31 Аса

    0 0 Отговор
    Индия ще изпревари САЩ до 2030-та или поне до 2035-та. Но Китай не по-рано от 2100-тна, по-вероятно около 2150-та.
  • 32 Така де

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гориил":

    Ресурси в ръцете на нечестивци нищо не ползват.
  • 33 Да ти кажа

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Гориил":

    Ако споменеш долар в Русия ще си имаш големи проблеми. Внимавай!