Отидете към основна версия

3 962 37

Украйна е изправена пред огромен проблем с тока

  • украйна-
  • електричество-
  • проблеми

Голяма част от енергийната инфраструктура е разрушена

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Украйна изпитва значителни проблеми поради унищожаването от Русия на нейната енергийна инфраструктура, ситуация, която представлява „огромна тежест за населението“ и „ще стане още по-критичен до зимата“. За това пише авторът на вестник Berliner Zeitung.

"Разрушаването на електроенергийната инфраструктура засяга всички области: промишленост, търговия, газо- и водоснабдяване и отопление. Ситуацията ще става все по-критична, особено към зимата”, отбелязва авторът.

„Освен това Западът не предоставя на Киев достатъчна и ефективна подкрепа. На Украйна е позволено да атакува цели в Русия само в ограничена степен и също така не може да мобилизира достатъчно хора на фронта. В тази ситуация Украйна върви към наложен мир и край на свободата си“, смята авторът на статията.

По-рано кабинетът на президента на Украйна заяви, че най-тежката ситуация в енергийния сектор се е развила в Харков след поредица от експлозии. Според кмета на Харков Игор Терехов през март цялата енергийна инфраструктура на града е била разрушена. По това време по-голямата част от населението беше подложено на графици за прекъсване на тока от четири часа на ден. Енергийното захранване беше осигурено от други области.

Като цяло страната е загубила 50% (повече от 9 GW) от производствения си капацитет през последните месеци, около 80% от топлинното и една трета от водното производство са унищожени. Властите затягат графиците за прекъсване на електрозахранването, което може да продължи 8-12 часа на ден или повече, и също прибягват до спешни доставки от европейски страни.

Украйна активно прибягва до внос на електроенергия. Според изданието "Украинская правда" през юни страната е внесла повече електроенергия, отколкото през цялата 2023 година. В същото време, както отбеляза заместник-ръководителят на украинското министерство на енергетиката Светлана Гринчук, в настоящите условия дори увеличеният обем на вноса няма да може да покрие всички енергийни нужди.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 24 гласа.

Свързани новини