Отидете към основна версия

2 524 14

МВФ смени представителя си в Украйна

  • мвф-
  • украйна-
  • представител

От 1 август на този пост застава Присила Тофано

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Международният валутен фонд (МВФ) реши да смени представителя си в Киев от 1 август, съобщават от фонда.

„Международният валутен фонд назначи Присила Тофано за свой постоянен представител в Украйна вместо Вахрам Степанян, от 1 август 2024 г. Степанян се завръща в централата на МВФ след 3 години работа като постоянен представител“, се казва в документа.

В прессъобщението се посочва, че „смяната на представители е стандартна практика за осигуряване на ротация на персонала на МВФ“. Уточнява се, че новият постоянен представител Тофано е италиански гражданин и работи в МВФ от 2013 г.

През март 2023 г. МВФ одобри четиригодишна програма за Украйна в размер на 15,6 млрд. USD. За да получи финансиране, Киев трябва да изпълни определени задължения - така наречените структурни маяци. Средствата от МВФ се получават на отделни траншове след одит на изпълнението на тези условия. Украйна получи предишния транш в размер на 2,2 милиарда долара в началото на юли след четвъртия преглед. Общо от февруари 2022 г. фондът е предоставил на Киев над 10 милиарда долара бюджетна подкрепа.

За втора поредна година Украйна съставя бюджет с рекорден дефицит, като очаква да покрие по-голямата част от този дефицит с помощта на западни партньори. През 2024 г. той ще достигне 43,9 милиарда долара.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 6 гласа.

Свързани новини