Отидете към основна версия

16 339 51

Захарова: Киев е превърнал транзита на енергийни ресурси в „бутон за манипулация”

  • мария захарова-
  • киев-
  • украйна-
  • русия-
  • енергия

Нефтът от Русия влиза в Унгария и Словакия през южния клон на тръбопровода „Дружба“

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Киев превърна транзита на енергийни ресурси в „бутон за манипулация“. Това каза пред репортери официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в кулоарите на Фестивала на новите медии в Сенеж.

Дипломатът, коментирайки блокирането от Киев на транзита на руски петрол за Унгария и Словакия, подчерта, че „една от характеристиките на киевския режим на различни етапи и на настоящия етап“, се състои в „абсолютно незачитане на закона, законността и международните правни норми“. „Транзитът на енергийни ресурси се превърна за киевския режим буквално в бутон за манипулиране на хора, държави и нации“, отбеляза тя.

Според Захарова, западните куратори на Киев, виждайки това в началния етап, е трябвало да ги дръпнат назад и да кажат, че демократичните държави и отговорните държави не се държат по този начин. „Но Западът направи точно обратното, насърчи точно този подход на киевския режим, насърчи проблемите, създадени от киевския режим в областта на енергийното взаимодействие между Русия и Европейския съюз“, заключи Захарова.

Нефтът от Русия влиза в Унгария и Словакия през южния клон на тръбопровода „Дружба“, който минава през територията на Украйна и е освободен от санкциите на ЕС. От 5 декември 2022 г. в ЕС влезе в сила ембарго върху закупуването на руски петрол, а от 5 февруари 2023 г. - върху търговията с петролни продукти от руски суровини, включително бензин и дизелово гориво. Унгария и Словакия са осигурили временно освобождаване от тези забрани до края на 2024 г.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 59 гласа.

Свързани новини