Отидете към основна версия

8 055 18

Румъния да започне добив на "ново злато"

  • графит-
  • румъния-
  • добив-
  • ес

Графенът, получен чрез ексфолиране на графит, е рядко срещано в света, а северната ни съседка може да го добива

Снимка: Shutterstock

Румънската опозиционна партия "Съюз за спасение на Румъния" (SSR) поиска правителството спешно да изпрати на Европейската комисия план за експлоатацията на находището на графит в Баха де Фиер (окръг Горж).

"SSR настоява правителството на Чолаку спешно да изпрати на Европейската комисия план за експлоатацията на находището на графит в Бая де Фиер, за което Румъния може да получи европейски средства, се посочва в прессъобщението на тази партия . „В противен случай Румъния ще загуби милиарди евро.“

Според партията графенът, получен чрез ексфолиране на графит, е „новото злато“, а Румъния е една от малкото страни в света, където има негови запаси.

„Графенът се смята за чудотворен минерал, който преодолява технологичните бариери в най-модерните и важни индустрии: микроелектроника, енергетика, космическа индустрия“, посочва SSR. През 2000-те години в Baia de Fier са добивани 40 000 тона графит, днес лидер в експлоатацията на графит в Европа е Норвегия, която обработва 10 хиляди тона графит годишно. Така в Румъния може да се произведе четири пъти повече, освен това румънският графит е с фантастично качество, чистотата му е 98%.“

Европейската комисия счита графита за рядка и критична суровина, за която осигурява финансиране, осигурява пътно строителство, доставки на електроенергия и изграждане на съоръжения за експлоатация на графит.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 32 гласа.

Свързани новини