Отидете към основна версия

1 266 14

Драстичен спад на инвестициите в Африка

  • африка-
  • икономика-
  • пчи

Най-много вложения се наблюдават във финансовия сектор, последван от производството и потребителските стоки

Снимка: Shutterstock

През 2024 г. се наблюдава значителен спад на преките чуждестранни инвестиции в Африка, съобщи агенцията за бизнес новини Ecofin, позовавайки се на изчисления на Африканската асоциация за частни и рискови капитали.

През първата половина на 2024 г. преките инвестиции в африкански компании възлизат на 900 млн. USD, или с 66% по-малко в сравнение със същия период на 2023 г. Изключение прави регионът на Западна Африка, където чуждестранните инвестиции са се увеличили с 3%.

Най-голям обем инвестиции - 39% от общия, е привлечен от африканския финансов сектор през последните шест месеца. Следват производството (12%), секторът на потребителските стоки и информационните технологии - по 10%, комуникационните услуги (7%).

Намаляването на преките чуждестранни инвестиции в икономиката на континента е причинено от продължаващата несигурност на общите средносрочни перспективи за световната икономика, високата инфлация и геополитическото напрежение. В резултат на това повечето инвеститори сега показват повишена предпазливост и се придържат към консервативна политика при разпределяне на капитала.

Тази тенденция се отразява във факта, че в Африка през първите шест месеца размерът на единичните инвестиции на стойност над 100 млн. USD е намалял с 91% на годишна база. Средният размер на инвестицията сега е 8 млн. USD в сравнение с 20 млн. USD през 2023 г.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 8 гласа.

Свързани новини