Отидете към основна версия

5 168 37

Талибаните искат руски инвестиции

  • инвестиции-
  • афганистан-
  • русия-
  • природни ресурси

Афганистан е богат на природни ресурси

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Заместник министър-председател по икономическите въпроси във временното правителство на Афганистан, формирано от радикалното талибанско движение (забранен в Руската федерация), Абдул Гани Барадар Ахунд призова руските бизнесмени да помислят за инвестиране в афганистанската икономика. Той заяви това по време на среща в Кабул с представители на бизнес средите на двете страни.

Както е отбелязано в публикация на неговата X страница, „вицепремиерът подчерта, че Афганистан в момента предлага множество възможности за търговия и инвестиции, и насърчи местните и чуждестранните инвеститори да се възползват от възможностите". Афганистан, „въпреки бедността, е богат на природни ресурси, което го прави привлекателен за инвестиции“, продължи вицепремиерът. Той увери участниците в срещата в готовността си да им окаже "пълно съдействие" за всички въпроси.

Руските предприемачи „се интересуват от инвестиране в различни сектори на афганистанската икономика, особено индустрията“ и „изразиха желание да разширят търговското сътрудничество с афганистанските бизнесмени“.

Талибанско движение стартира мащабна операция за установяване на контрол над Афганистан, след като през пролетта на 2021 г. САЩ обявиха решението си да изтеглят войските си оттам. На 15 август същата година радикалите влизат в Кабул без бой, а на 7 септември обявяват състава на временното правителство.

Въпреки мерките, предприети от талибаните, икономическата ситуация в Афганистан остава изключително трудна. Според ООН 22,8 милиона афганистанци са хронично недохранени, а 8,7 милиона са гладни. Това до голяма степен се дължи на факта, че радикалите имат достъп само до 0,1% от държавните резерви (от 9,4 милиарда долара), значителна част от които бяха замразени от Съединените щати.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 21 гласа.

Свързани новини