25 Август, 2024 20:37 5 140 35

Талибаните искат руски инвестиции

  • инвестиции-
  • афганистан-
  • русия-
  • природни ресурси

Афганистан е богат на природни ресурси

Талибаните искат руски инвестиции - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Заместник министър-председател по икономическите въпроси във временното правителство на Афганистан, формирано от радикалното талибанско движение (забранен в Руската федерация), Абдул Гани Барадар Ахунд призова руските бизнесмени да помислят за инвестиране в афганистанската икономика. Той заяви това по време на среща в Кабул с представители на бизнес средите на двете страни.

Както е отбелязано в публикация на неговата X страница, „вицепремиерът подчерта, че Афганистан в момента предлага множество възможности за търговия и инвестиции, и насърчи местните и чуждестранните инвеститори да се възползват от възможностите". Афганистан, „въпреки бедността, е богат на природни ресурси, което го прави привлекателен за инвестиции“, продължи вицепремиерът. Той увери участниците в срещата в готовността си да им окаже "пълно съдействие" за всички въпроси.

Руските предприемачи „се интересуват от инвестиране в различни сектори на афганистанската икономика, особено индустрията“ и „изразиха желание да разширят търговското сътрудничество с афганистанските бизнесмени“.

Талибанско движение стартира мащабна операция за установяване на контрол над Афганистан, след като през пролетта на 2021 г. САЩ обявиха решението си да изтеглят войските си оттам. На 15 август същата година радикалите влизат в Кабул без бой, а на 7 септември обявяват състава на временното правителство.

Въпреки мерките, предприети от талибаните, икономическата ситуация в Афганистан остава изключително трудна. Според ООН 22,8 милиона афганистанци са хронично недохранени, а 8,7 милиона са гладни. Това до голяма степен се дължи на факта, че радикалите имат достъп само до 0,1% от държавните резерви (от 9,4 милиарда долара), значителна част от които бяха замразени от Съединените щати.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хммм

    45 6 Отговор
    Руска република Афганистан!

    Коментиран от #22

  • 2 а укр булки и самогон не искат ли

    33 6 Отговор
    Талибаните искат руски инвестиции
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Анонимен

    22 13 Отговор
    Горките
  • 5 винаги

    30 14 Отговор
    кефи ги гладът и мизерията
  • 6 Върти Курте, празно нема, пълно хич!

    19 27 Отговор
    Там по същия начин си мериха атрибутите САЩ срещу Русия и обратно. От декември 1979 до февруари 1989, когато войските на СССР бяха в Афганистан, САЩ спонсорираха, въоръжаваха, финансираха талибаните и съветските войски удариха на камък. През 1989 се наложи гузно да се изтеглят. Обратната позиция се получи в периода от 2001 г. до 2021 г. Всичко се повтори, но с обратен знак и САЩ също се наложи да се изтеглят гузно, с двойно по дълъг срок на на намеса. Ако Путин наистина си е въобразявал, че ще води война само с Киев, значи е голям наивник и умствено ограничен. Такава воина не можеш никога да спечелиш, а камо ли да господстваш след това.

    Коментиран от #7

  • 7 хе хе

    25 5 Отговор

    До коментар #6 от "Върти Курте, празно нема, пълно хич!":

    Тръмп ги изтегли от Афганистан, защото се оказа, че американците са единствените които пазят афганистанското правителство в Кабул, а смелата афганистанска армия е само на книга, колкото генералите да прибират заплатите на бойците и. В момента в който Тръмп разбра това нареди изтеглянето на американците, което продължи повече от година и свърши при Джо Байден..

    Коментиран от #17, #35

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Парен каша духа

    32 16 Отговор
    Не щат и да чуят за Сащ и Ес.
  • 10 500 години турски инвестиции в България

    8 24 Отговор

    До коментар #3 от "Хахаха":

    Никой не е воювал срещу България ,а сме били развита държава

    Коментиран от #13

  • 11 ватни размисли

    23 16 Отговор
    Руските бизнесмени да построят на талибаните нови свинеферми.
  • 12 А50

    30 15 Отговор
    Как се обръщат нещата, талибаните ги създаде Сащ, за да се бият срещу Русия, после талибаните изритаха Сащ от Афганистан и сега искат помощ от Русия. Само наще талибанине разбират за какво ги използват от послоствоТО
  • 13 Тоалетната хартия

    28 18 Отговор

    До коментар #10 от "500 години турски инвестиции в България":

    Това ,че няма обявена война в България, не означава, че не сме във война!!! САЩ и нато ни е окупирала...Мъчат ни всякакви ""инвеститори""" и нпо!!!
  • 14 За да ги

    17 2 Отговор
    национализират малко след това. По стар талибански обичай.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ИСТОРИК

    9 6 Отговор
    Какво стана с американските инвестиции. Или имаше само за Стартери да сваляте руските хеликоптери.
  • 20 Свободен

    13 9 Отговор
    Действително, защо така унижиха Путин, като го накараха да целува Корана?
    Каква и защо беше тази гавра?!
    Ами те така можеха да го накарат да целува и други техни работи!?
  • 21 Ветеран от Протеста

    13 7 Отговор

    До коментар #8 от "БСП за България и Радев":

    След като руските войски нахлуват в Афганистан по Моста на Дружбата да правят и там Комунизъм ,убиват ТРИ милиона афганистанци с танкове,изтребители и бойни хеликоптери...Вечна Дружба ,дрОгари!!!
  • 22 иван костов

    10 10 Отговор

    До коментар #1 от "хммм":

    Афганистан е голяма държава с неразработени природни ресурси! Русия ще ги разработи и използва за унищожението на ЛГБТ държавите!

    Коментиран от #24

  • 23 себестиан

    12 5 Отговор
    Когато Съветските войски по молба на тогавашният Президент Б. Кармал в 1979 годин влязоха в (бил съм свидел на много събитията ) войната започна срещу Съветските части след 2 години. Американците през това време заедно с Англичаните започнаха мащабна пропаганда като убедиха вождовете на големите Афганистански племена ,че Руснаците са неверници и са против религията и ще забранят исляма и ще затворят джамиите. Запоcнаха от духовните училища ( talebe- което означава - ученик от арабски ) подготвиха хиляди в специални военни подготвителни лагери и им казаха --""Тая война в свещена срещу неверниците и Алaах ще им помогне , да победят защото е с тях на тяхна страна както и ще им прости греховете и всички които бъдат убити ще отидат в Рая. " Милиарди долари бяха предоставени на Пакистан където подготвеха Талибаните като в много от операциите участваха и елитните части на Пакистан --облечени като цивилни -- срещу заплащане получаваха допълнително възнаграждение. А Съветският Съюз през това време построи хиляди училища ,админастративни сгради , пътища , болници и мостове както и много малки фабрики и цехове. Беше създадена Афганистанскa армия около 260 хилядна добре обучена и въоръжена и много други работи.
  • 24 Расийката

    7 6 Отговор

    До коментар #22 от "иван костов":

    Щяла да разработи ,ама какво ще разработи ,кражбите ли
  • 25 Айде бе!

    11 11 Отговор
    Ей сега ще получат изненада: руснаците нямат практика да дават или да инвестират- те само обират или сриват създаденото от други

    Коментиран от #33

  • 26 Елементарно е

    4 6 Отговор
    Явно талибаните разбаха - ние още се опъваме ...
  • 27 Хаха

    8 8 Отговор
    От Русия ще видят само глад и едри въшки.
  • 28 Бай той Толстой

    3 1 Отговор
    Скоро и у нас!
  • 29 Предполагам, че търсят

    6 4 Отговор
    ноу-хау за изграждане на външни тоалетни.
  • 30 Гражданин

    5 3 Отговор
    Талибани и комунисти голяма симбиоза ,
    Боже опази христяните.....
  • 31 небрежнев

    3 1 Отговор
    Талибаните искали руски инвестиции. Ами те са талибани и може да разберем искането им, обаче нашите копейки - защо очакват същото? Нали са учили, имат достъп до всякаква информация, виждат как инвестира Русия по света, знаят историята, спасявали са братушките от голодомор, виждат състоянието на руските приятели от Еритрея, Венецуела, Куба, С. Корея и Хамас, какви руски инвестиции получават и какво благоденствие имат! То даже не трябва да гледаш по света, а виж собствените им граждани в Башкирия, Якутия, Камчатка...
    С кой акъл може да се надяваш, че руснаците ще подобрят състоянието на приятелите си? Къде и кога се е благоденствало под руска зависимост? Ония са талибани, а нашите какви са, та са на същия акъл?
  • 32 Талибани

    0 0 Отговор
    търсят талибан , сродни душици .
  • 33 Байчо

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Айде бе!":

    Ти за западняците ли говориш че нещо си се объркал ?
  • 34 Бибиян

    0 0 Отговор
    Путйо че им прати савецки вдовици, насреща иска част от продукциата която че дадът,ама да е мъжки пол.
  • 35 Ерсте банк

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "хе хе":

    Не беше точно така!

    В Афганистан имаше президент - Хамид Карзай. Той многократно призоваваше американците да се изтеглят и обясняваше, че армията е добре обучена и ще спре талибаните.

    От друга страна Тръмп реагира с нежелание да финансира по-нататъшен престой на американците в Афганистан като излишна мисия на Обама. Тръмп се беше обърнал обратно към Америка. Отново Тръмп се договори с талибаните и започна изтегляне.

    Просто не му стигна времето и нещата приключиха при Байдън.

    За изтеглянето повлия и факторът инвестиции в отбрана в рамките на НАТО. Не всички страни в НАТО отделяха 2% от БВП, поради което на Тръмп му писна.