Отидете към основна версия

6 117 32

Новите санкции срещу Русия ще създадат "ефект на вълна"

  • диаманти-
  • русия-
  • санкции-
  • ограничения

Влезе в сила нов етап от забраната за внос на диаманти от Русия в държави от G7 и ЕС

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Ограниченията за внос на руски диаманти с тегло от 0,5 карата, както и на синтетични диаманти в страните от G7 и ЕС влязоха в сила от 1 септември. Експерти отбелязват, че забраната ще създаде „ефект на вълни“ на световния пазар на диаманти.

На 1 януари 2024 г. влязоха в сила ограниченията върху вноса на руски диаманти и полирани диаманти с тегло 1 карат или повече в страните от G7 и ограниченията върху доставката на диаманти за Европейския съюз. От 1 март 2024 г. диамантите над 1 карат, изрязани от руски диаманти в трети страни, бяха забранени за внос в ЕС и G7. Сега ембаргото се разширява и засяга необработени и полирани диамантени продукти от Русия с тегло от 0,5 карата, както и синтетични диаманти.

Директорът по стратегията на инвестиционната компания Финам Ярослав Кабаков отбелязва, че забраната за внос на руски диаманти и усложняването на процедурата по документооборота определено ще създадат „ефект на вълни“ на световния пазар на диаманти. „Очаква се повишение на цените, намаляване на предлагането и динамика на пренасочване на доставките. Компаниите ще бъдат принудени да се адаптират към новите условия, което може временно да забави дейността им“, смята той, цитиран от аг. ТАСС.

Експертите припомниха, че преди това ЕС отложи въвеждането на задължителна система за проследяване на вноса на необработени и шлифовани естествени диаманти от руски произход в страните от общността за 6 месеца, до 1 март 2025 г. Системата трябваше да заработи на 1 септември 2024 г. „Въвеждането през март на система за проследяване на произхода на диамантите само ще засили натиска върху пазара, увеличавайки необходимостта от прозрачност и спазване на новите стандарти“, смята Кабаков.

Борис Красноженов, ръководител на отдела за анализ на пазарите на ценни книжа в Alfa Bank, смята, че все още няма отговор на въпроса как може технически да се организира система за сертифициране на диаманти на глобално ниво. „Използването на цифрови технологии за сертифициране на диаманти е скъп проект, чието изпълнение ще отнеме няколко години. Предложените процеси на сертифициране неизбежно ще доведат до увеличаване на разходите за производителите. Ако приемем, че редица страни ще откажат да използват руски диаманти и полирани диаманти, произведени в Русия, тогава руските камъни могат да се продават на пазари, където няма да има ограничения срещу руските доставчици“, каза той.

Според Красноженов капацитетът на тези пазари за продажба позволява да се продават обеми диаманти, добивани в Руската федерация. „Трябва да се отбележи, че крайното търсене на диамантени бижута, въпреки че се забавя или намалява в някои региони, остава над нивата отпреди пандемията, докато глобалното производство на диаманти е спаднало с 20% поради изчерпаната ресурсна база", добави той. Кабаков отбеляза още, че в дългосрочен план пазарът ще се адаптира към промените, което може да стимулира въвеждането на нови технологии и търсенето на по-устойчиви решения в добива и производството на диаманти.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 26 гласа.

Свързани новини