Тема: Украйна

1 Септември, 2024 09:24 6 067 31

Новите санкции срещу Русия ще създадат "ефект на вълна"

  • диаманти-
  • русия-
  • санкции-
  • ограничения

Влезе в сила нов етап от забраната за внос на диаманти от Русия в държави от G7 и ЕС

Новите санкции срещу Русия ще създадат "ефект на вълна" - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Ограниченията за внос на руски диаманти с тегло от 0,5 карата, както и на синтетични диаманти в страните от G7 и ЕС влязоха в сила от 1 септември. Експерти отбелязват, че забраната ще създаде „ефект на вълни“ на световния пазар на диаманти.

На 1 януари 2024 г. влязоха в сила ограниченията върху вноса на руски диаманти и полирани диаманти с тегло 1 карат или повече в страните от G7 и ограниченията върху доставката на диаманти за Европейския съюз. От 1 март 2024 г. диамантите над 1 карат, изрязани от руски диаманти в трети страни, бяха забранени за внос в ЕС и G7. Сега ембаргото се разширява и засяга необработени и полирани диамантени продукти от Русия с тегло от 0,5 карата, както и синтетични диаманти.

Още новини от Украйна

Директорът по стратегията на инвестиционната компания Финам Ярослав Кабаков отбелязва, че забраната за внос на руски диаманти и усложняването на процедурата по документооборота определено ще създадат „ефект на вълни“ на световния пазар на диаманти. „Очаква се повишение на цените, намаляване на предлагането и динамика на пренасочване на доставките. Компаниите ще бъдат принудени да се адаптират към новите условия, което може временно да забави дейността им“, смята той, цитиран от аг. ТАСС.

Експертите припомниха, че преди това ЕС отложи въвеждането на задължителна система за проследяване на вноса на необработени и шлифовани естествени диаманти от руски произход в страните от общността за 6 месеца, до 1 март 2025 г. Системата трябваше да заработи на 1 септември 2024 г. „Въвеждането през март на система за проследяване на произхода на диамантите само ще засили натиска върху пазара, увеличавайки необходимостта от прозрачност и спазване на новите стандарти“, смята Кабаков.

Борис Красноженов, ръководител на отдела за анализ на пазарите на ценни книжа в Alfa Bank, смята, че все още няма отговор на въпроса как може технически да се организира система за сертифициране на диаманти на глобално ниво. „Използването на цифрови технологии за сертифициране на диаманти е скъп проект, чието изпълнение ще отнеме няколко години. Предложените процеси на сертифициране неизбежно ще доведат до увеличаване на разходите за производителите. Ако приемем, че редица страни ще откажат да използват руски диаманти и полирани диаманти, произведени в Русия, тогава руските камъни могат да се продават на пазари, където няма да има ограничения срещу руските доставчици“, каза той.

Според Красноженов капацитетът на тези пазари за продажба позволява да се продават обеми диаманти, добивани в Руската федерация. „Трябва да се отбележи, че крайното търсене на диамантени бижута, въпреки че се забавя или намалява в някои региони, остава над нивата отпреди пандемията, докато глобалното производство на диаманти е спаднало с 20% поради изчерпаната ресурсна база", добави той. Кабаков отбеляза още, че в дългосрочен план пазарът ще се адаптира към промените, което може да стимулира въвеждането на нови технологии и търсенето на по-устойчиви решения в добива и производството на диаманти.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Бен Вафлек

    39 7 Отговор

    До коментар #2 от "връщай се в леглото":

    Не ви ли омръзна да повтаряте едно и също вече близо 3 години.

    Коментиран от #5, #8

  • 4 Бен Вафлек

    11 39 Отговор
    Днес пак има много пожари врузия. Включително в района на московия.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ЩЕ ЩЕ ЩЕ ЩЕ

    54 8 Отговор
    Айде, copoснята да почва да се пени на тема "3 месеца санкции и руската икономика ЩЕ рухне, ЩЕ настане глад, хората ЩЕ се разбунтуват, олигарсите ЩЕ сменят Путин, федерацията ЩЕ се разпадне, ЩЕ свърши бензина, ЩЕ свършат частите за ракети и дронове...ЩЕ ЩЕ ЩЕ

    Коментиран от #11, #12, #14

  • 10 име

    35 6 Отговор

    До коментар #1 от "К.О.Т.арАК 🐱":

    Смятах-смятах, вече трябваше да са отвъд Урал укрите. А тя каква излиза, присъединяват се към фронта "Свобода за Русия", които от пролетта действат на 2м под земята в белгородска област ;)

    Коментиран от #13

  • 11 Ще,ще, ще

    8 23 Отговор

    До коментар #9 от "ЩЕ ЩЕ ЩЕ ЩЕ":

    Киев за три дни.ЩЕ

    Коментиран от #16

  • 12 Рон Джереми

    12 21 Отговор

    До коментар #9 от "ЩЕ ЩЕ ЩЕ ЩЕ":

    Пък за тебе имам добра новина. Русия планира да развие високи технологии и като начало ще направи завод за пирони, за да не се налага да внася от Беларус.
  • 13 Ти сметни

    9 17 Отговор

    До коментар #10 от "име":

    Кой век рушляците ще са край Лисабон

    Коментиран от #22

  • 14 Хахахаха

    8 22 Отговор

    До коментар #9 от "ЩЕ ЩЕ ЩЕ ЩЕ":

    Копейки, икономиката на раша върви много добре, когато не живееш там! Нали така?
  • 15 Клкл

    4 19 Отговор
    Единствено което го вълнува руснака, е да има на пазара е всякакви самоделки за самагон(спирт)

    Коментиран от #20, #27

  • 16 Ехо

    37 3 Отговор

    До коментар #11 от "Ще,ще, ще":

    Т.п соросоид. Като няма какво да кажете и се почва Киев за 3 дни. На 05.02.2022 г генерал Мили: за 72 ч киев ще бъде превзет. Като лъжете дано се чувствате по добре. Истината е една, Русия се оказа в пъти по силна от колкото си мислеше запада. Байдън: за 2 месеца руската икономика ще приключи и 500 рубли за 1 долар. И какво стана Руската икономика стана на голямата в Европа и четвърта в света по данни на Световната банка- уточнявам подчинена на сащ.

    Коментиран от #28

  • 17 Абе

    30 2 Отговор
    На мен ми е чудно, защо САЩ разрешиха вноса на диаманти, а ЕС го забранява. Май ще го внасят от САЩ на двойна цена.

    Коментиран от #18

  • 18 Екво

    10 2 Отговор

    До коментар #17 от "Абе":

    Да не и е скучно на газта от раша, а и това е най-краткия път от рсфср да гейропа - през великите ловни полета. Който не вярва, да пита тигъра от бистрица, той никога не лъже! Бухаха
  • 19 свиреп ОХЛЮВ

    17 2 Отговор
    Щом не искат руски диаманти - ок - да не ги купуват !
    Има толкова много други , които са на пазара. Стотици , хиляди , дори милиони са !
    В свободен свят ли живеем или свят , определян от някой самообявил се за ЕДИНСТВЕН и НЕПОГРЕШИМ ?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 007

    20 2 Отговор
    Само да попитам, а защо краветета продължават да внасят?
  • 22 КВО ДА СМЕТАМЕ

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Ти сметни":

    те отдавна са и там!!!
  • 23 голяма драма

    12 1 Отговор
    в нидерландия ще ги изкупят там е пазара и после ще ги продадат със100% печалба
  • 24 Никой

    1 9 Отговор
    Жоро Инса нали продължава да внася руски петрол в България за таралясниците на баламите дето не могат да минат ГТП,какво му пука за некакви си диаманти.
  • 25 Пламен Добридинев

    14 2 Отговор
    ЕС не разбраха че със санкции се самоунищожават
  • 26 МГанчев

    10 3 Отговор
    Ще го бъде контранаступа.
    Ще ги бъдат Айбрамсите леопардите и ...
    Ще ги бъдат Ф китен
    Ще ...
    Не станаха ли много "ще"
  • 27 666

    6 1 Отговор

    До коментар #15 от "Клкл":

    дуда ти прочете ли какво написа цял Балкански полуостров пие самоделки - ха ха ха дуда за руснаците се сети
    образовай се ако става на въпрос те отдавна не са в челните редици по пиене
  • 28 уточнение

    2 10 Отговор

    До коментар #16 от "Ехо":

    руската икономика не е станала четвърта в света а е отбелязала годишен ръст който е четвъртия в света. тоест е нараснала да кажем с 4% но като брутно изражение пак си остава малка спрямо територия,ресурси и население. а този растеж е заради повишаване производството на оръжия необходими за войната в украйна а не заради повишения в производството на цивилни стоки иили повишения на промишления износ

    Коментиран от #29

  • 29 Онфри

    3 3 Отговор

    До коментар #28 от "уточнение":

    Лъжеш че не е четвърта в света. Още преди година отвя ФРГ-то. Има го писано на сайта на Световната банка. Да се чете трябва, трябва да се чете.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Аса

    1 2 Отговор
    До украинците: на Западът му е толкова жал за вас, че дори не се съгласи да убеди жените си да носят по-малко дрънкулки. Диамантите НЕ са жизненоважна стока. Щом досега не са ги забранили, преценете доколко реално са отказали жизненоважните нефт и газ от Русия.