Отидете към основна версия

6 712 5

Казахстан се консултира с Унгария и Турция относно ядрената енергетика

  • казахстан-
  • унгария-
  • турция-
  • атомна енергетика-
  • консултации

На 6 октомври в Казахстан ще се проведе национален референдум за изграждането на атомна електроцентрала

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Казахстан проявява интерес към обмяна на опит с Унгария и Турция, където се реализират проекти в областта на ядрената енергетика. „Днес ядрената индустрия се явява един от обещаващите вектори за развитие на енергийния сектор на Казахстан, който може, наред с други неща, да допринесе за изграждането на научния потенциал на казахстанските специалисти. В тази връзка сме заинтересовани от обмяна на опит със страни, изпълняващи проекти в тази област, по-специално с Турция и Унгария“. Това заяви заместник-министърът на енергетиката на Казахстан Сунгат Есимханов.

По време на четвъртата среща на енергийните министри на Организацията на тюркските държави ( OTS) участниците разгледаха състоянието и перспективите за развитие на сътрудничеството в енергийната политика на страните от UTC, посочи Министерството на енергетиката на Казахстан. Организацията включва Азербайджан, Казахстан, Киргизстан, Турция и Узбекистан; Туркменистан и Унгария участват в нейната работа като наблюдатели.

В Унгария по проекта на Росатом се изпълнява проект за изграждане на унгарската атомна електроцентрала Paks-2. В Турция Росатом изгражда първата атомна електроцентрала в страната, Аккую.

На 6 октомври в Казахстан ще се проведе национален референдум за изграждането на атомна електроцентрала в републиката. Казахстанските власти обмислят няколко потенциални доставчици на ядрени технологии - китайската компания CNNC, южнокорейската KHNP, Росатом и френската EDF.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.

Свързани новини