18 Септември, 2024 10:21 5 566 5

Казахстан се консултира с Унгария и Турция относно ядрената енергетика

  • казахстан-
  • унгария-
  • турция-
  • атомна енергетика-
  • консултации

На 6 октомври в Казахстан ще се проведе национален референдум за изграждането на атомна електроцентрала

Казахстан се консултира с Унгария и Турция относно ядрената енергетика - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Казахстан проявява интерес към обмяна на опит с Унгария и Турция, където се реализират проекти в областта на ядрената енергетика. „Днес ядрената индустрия се явява един от обещаващите вектори за развитие на енергийния сектор на Казахстан, който може, наред с други неща, да допринесе за изграждането на научния потенциал на казахстанските специалисти. В тази връзка сме заинтересовани от обмяна на опит със страни, изпълняващи проекти в тази област, по-специално с Турция и Унгария“. Това заяви заместник-министърът на енергетиката на Казахстан Сунгат Есимханов.

По време на четвъртата среща на енергийните министри на Организацията на тюркските държави ( OTS) участниците разгледаха състоянието и перспективите за развитие на сътрудничеството в енергийната политика на страните от UTC, посочи Министерството на енергетиката на Казахстан. Организацията включва Азербайджан, Казахстан, Киргизстан, Турция и Узбекистан; Туркменистан и Унгария участват в нейната работа като наблюдатели.

В Унгария по проекта на Росатом се изпълнява проект за изграждане на унгарската атомна електроцентрала Paks-2. В Турция Росатом изгражда първата атомна електроцентрала в страната, Аккую.

На 6 октомври в Казахстан ще се проведе национален референдум за изграждането на атомна електроцентрала в републиката. Казахстанските власти обмислят няколко потенциални доставчици на ядрени технологии - китайската компания CNNC, южнокорейската KHNP, Росатом и френската EDF.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахахаха

    3 5 Отговор
    Тази нощ е ударен оръжеен склад в Тверска област. Върви евакуация на населението. Огромни взривове. Видеото е в тубата.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Цървулчев

    2 0 Отговор
    Няма съмнение ,че този търг ще спечели китайската компания...
  • 4 брей. референдум!

    3 4 Отговор
    До онзи ден се биха в гърдите как им трябват 26 Гигавата ядрени мощности (минимум 20 ядрени реактора в паралел), а днес ще правим референдум. Хахахахаха Тъпа пропаганда.

    Коментиран от #5

  • 5 Боруна Лом

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "брей. референдум!":

    Референдума е къде да е централата, а не дали да я има.