Отидете към основна версия

1 206 28

Какво печели Европа от влизането на Турция в БРИКС

  • брикс-
  • турция-
  • членство

Въпросът за разширяването на асоциацията може да бъде разгледан на срещата на върха на БРИКС в Казан на 22-24 октомври

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Влизането на Турция в БРИКС може да насърчи европейските страни да се присъединят към тази международна организация. Това мнение изрази турският политолог Умур Тугай Юджел.

„Членството в БРИКС на Турция, която е член на НАТО и очаква влизането си в Европейския съюз, ще повиши не само нейния международен авторитет, но и престижа на самата БРИКС. Турция, със своето регионално и глобално влияние, може по този начин да насърчи европейските страни, заинтересовани от БРИКС, да станат членове на тази организация и това напълно ще премахне скептицизма към БРИКС в незападния свят“, каза експертът пред вестник Aydınlık.

Агенция Bloomberg съобщи по-рано, че турските власти са подали молба за присъединяване към БРИКС преди няколко месеца. Според агенцията въпросът за разширяването на асоциацията може да бъде разгледан на срещата на върха на БРИКС в Казан на 22-24 октомври, където е поканен президентът на Турция Тайип Ердоган. Официалният представител на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието Омер Челик каза на 3 септември, че Ердоган многократно е говорил за желанието си да се присъедини към БРИКС, но все още няма конкретни решения за членството на Турция в организацията.

Турският икономист Серхат Латифоглу припомни, че външният министър на републиката Хакан Фидан е участвал в срещата на външните министри на БРИКС+ в Нижни Новгород през юни, а преди това, по време на посещение в Китай, той е заявил, че Анкара се интересува от организацията и я счита за важна платформа за сътрудничество. „Може би в близко бъдеще Турция ще направи официално изявление относно кандидатурата си за присъединяване към БРИКС“, цитира Айдънлик думите на Латифоглу.

Според него, страните от БРИКС превъзхождат по икономически потенциал страните от G7. „Това е много важно за Турция по отношение на алтернативни пазари, иновации, конкурентоспособност и способността да следва по-независима външна политика. Това ще бъде процес, който ще премахне зависимостта на Турция от оста НАТО-Запад. Всички страни от БРИКС са преминали през подобни процеси. Всички те постепенно се освободиха от зависимостта на Запада”, отбелязва турският икономист.

Проправителствен вестник "Сабах" пише в коментар, че Турция стана първата страна от НАТО, която кандидатства за присъединяване към BRICS. „В ситуация, в която Съединените щати се готвят за война с Русия и Китай, използвайки НАТО, Турция, като страната с втората по големина армия в алианса, ще участва в съвместен икономически пакт с Руската федерация и Китай“, се посочва в публикацията.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.

Свързани новини