Отидете към основна версия

734 1

Световните игри като инструмент за правене на бизнес и отлична реклама на една държава (СНИМКИ)

  • игри-
  • номади-
  • казахстан-
  • бизнес-
  • реклама-
  • туризъм-
  • култура

V-тите Игри на номадите се превърнаха в символ на обединение на народите във време, когато светът се раздира от конфликти

Не всеки ден се отдава възможност да се направи силна връзка между спорт от една страна, култура и туризъм от друга и обединение на народите от трета. През тази година Казахстан обаче имаше този уникален шанс благодарение на домакинството си на V-тите Игри на номадите. Събитието – еквивалент на Олимпийските игри, които наскоро се проведоха в Париж, не само върнаха участниците и зрителите векове назад към историята и древната култура на нашите деди, но бяха и отлична реклама на страната, както и уникална възможност още веднъж да се докаже, че въпреки конфликтите, на които се свидетели през последните години, народите могат да бъдат обединени.

Как се организира подобно спортно мероприятие, което събира най-добрите играчи в номадските спортове от 89 държави от цял свят?

Креативност, синхрон между институциите, отлична организация и много, действително много доброволци.

Столицата Астана, която беше домакин на тазгодишното издание на Игрите на номадите, буквално беше брандирана от единия до другия край с логото на събитието, около което има двете кукли – момиче и момче, облечени в типични казахстански носии – автобусите на градския транспорт, такситата и други обществени места.

Иновативна реклама на Игрите посреща участниците, които пътуват към едно от най-значимите световни спортни събития, далеч преди да са стъпили на казахстанска земя. Още с качването в самолета на Air Astana задължителното видео за безопасност при пътуване, е представено по интригуващ начин именно чрез номадските игри, като в него са вплетени елементи от природните забележителности на деветата по големина държава в света.

Какво представлява арената, на която се проведоха игрите?

Основната сцена, на която се проведоха Игрите, беше етноаулът „Вселената на номадите”, разположен на площ от 10 000 хектара в близост до хиподрума „Казанат”, на около 20 минути път с кола от центъра на Астана. Там се проведоха състезанията по конен спорт, стрелба с лък, лов с птици, както и културните събития, в които участваха близо 3000 танцьори и певци от всички области на Казахстан.

В етноаулът можеха да бъдат купени ръчно изработени типични казахстански предмети на изкуството, носии, украшения, както и разбира се, да бъде опитана традиционната казахстанска кухня и всичко това поднесено по един незабравим начин с много вкус, красиви цветове и много усмихнати хора.

Кои са победителите?

В V-тите Игри на номадите участваха над 2000 състезателя от 89 държави. Разглеждайки обаче таблицата с медалите, може да се направи извода, че във вените на казахстанците, киргизите, руснаците и узбекистанците тече номадска кръв. А Европа, Америка и Африка все още са далеч от постиженията на Азия. На изминалите игри Казахстан спечели 112 медала. Киргистан и Русия отнесоха към родините си съответно 65 и 49 медала, а Узбекистан – 34.

Как успешно се реализира връзка между спорт, туризъм и култура?

V-тите Игри на номадите бяха единственото реализирано от най-големите международни събития, на които Казахстан трябваше да бъде домакин през текущата година, Наводненията, които заляха страната през април, бяха едни от най-силните за последните 80 години. Това накара държавата да промени плановете си като отложи всички крупни събития със световно участие и пренасочи средствата за подпомагане на пострадалите от тях. Остави единствено реализирането на Игрите на номадите – може би, за да ни препрати дори само за няколко дни в далечното минало на нашите деди, да ни напомни откъде произхождаме и най-вече да ни покаже дълбоката връзка на човека с природата.

V-тите Игри на номадите бяха отлична реклама на Казахстан не само в азиатския регион, но и в целия свят. Деветата по големина страна в света показа своя ангажимент да защитава и развива номадските спортове и запази вековни традиции от една страна, а от друга – да засили дипломатическите и културни връзки със своите съседи.

Благодарение на Игрите светът видя динамичното развитие на страната не само в спортно, но също така в културно и икономическо отношение. Безспорно успя да извлече Казахстан търговски и туристически ползи от Игрите в допълнение към културното им значение. На публиката от цял свят беше даден шанс да стане свидетел на естествената красота, гостоприемството и културните забележителности на нацията, тъй като събитието подчерта туристическия потенциал на нацията. Казахстан се възползва от възможността да популяризира своя туристически сектор и да привлече чуждестранни посетители, благодарение на организираните безброй много културни събития и изложби по време на спортното събитие, а това несъмнено помогна за по-нататъшното икономическо развитие и напредък на страната.

Традицията за запазване на номадските игри продължава. След две години – през 2026-та домакин ще е Киргистан.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.

Свързани новини