Отидете към основна версия

693 9

Спирането на поне част от производството на петрол в Иран може да повиши цените с 10-15%

  • иран-
  • петрол-
  • цени

Много лошо е затварянето на Ормузкия проток

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Спирането на поне част от производството на петрол в Иран поради рисковете, свързани с ескалацията на конфликта в Близкия изток, може да повиши котировките на Brent с още 10-15%.

Вечерта на 2 октомври Иран предприе масивна ракетна атака срещу Израел в отговор на убийствата на ключови личности в ръководството на Хамас и Хизбула и Корпуса на стражите на ислямската революция (IRGC). На този фон цената на петрола сорт Брент се покачи над 75 долара за барел за първи път от 25 септември след сутрешен спад под 70 долара за барел. Този следобед цената на Brent надхвърли 76 долара за барел за първи път от 3 септември.

„Рисковете остават високи и премията за война вече е започнала да се включва в текущите цени на петрола. През август производството на петрол в Иран възлиза на 3,7 милиона барела на ден - това е най-високата оценка от юни 2023 г. Спирането на поне част от този обем производство може да повиши цените на петрола с още 10-15%“, казва Потавин.

В същото време експертът отбелязва, че влиянието на стачката на пристанищните работници в САЩ върху котировките все още не е ясно. Според него това може косвено да засегне световните вериги за доставки на горива. Потавин също така добавя, че цената на Брент може да се покачи до около 82 долара за барел, ако бъде преминато „най-близкото силно ниво на съпротива“. при 75,8 долара за барел.

Партньорът на Kasatkin Consulting Дмитрий Касаткин е на мнение, че геополитиката продължава да влияе върху цените на петрола, особено що се отнася до страна с едни от най-големите залежи на въглеводороди - Иран. Той подчертава, че Иран постепенно увеличава производството на петрол през последните години, като е един от най-големите доставчици на Китай. „Точно като израелското производство на газ, макар и незначително, прекъсванията могат да доведат до временни прекъсвания във веригата за доставка на газ за ЕС. В случай на ескалация на конфликта съоръженията за добив и преработка на нефт и газ ще бъдат едни от първите, които ще бъдат атакувани и ще видим допълнително увеличение на цените“, обяснява експертът.

В същото време борсовият експерт "BCS World of Investments" Людмила Рокотянская смята, че снощи на петролния пазар са се обединили няколко фактора. Това, каза тя, е удар по американските пристанища, който може да парализира половината от морските доставки на страната, включително петрол, намалявайки петролните резерви на САЩ и изостряйки ситуацията в Близкия изток. „Действията на Иран принудиха пазара да преоцени текущите геополитически рискове и да ги включи в цената на петрола. Не всички тези рискове обаче имат цена. Лош сценарий са например атаки срещу петролни хранилища. Много лошо е затварянето на Ормузкия проток, който според различни оценки представлява 20-30% от световните петролни потоци“, отбелязва експертът.

Според Рокотянско, цената на петрола, ако тези варианти бъдат приложени, може да се повиши още повече и то доста бързо. „Ако се фокусираме върху техническия анализ, тогава за уверен растеж фючърсите на Brent трябва да се консолидират над 75,2 USD за барел. Това ще отвори целта до 80,59 USD за барел“, заключи тя.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини