Отидете към основна версия

662 9

Киселото зеле ще ни излезе на същата цена като миналата година

  • кисело зеле-
  • цена-
  • реколта

Реколтата е слаба, но това няма да се отрази на цената

Снимка: БГНЕС

Зеле на миналогодишната цена са прогнозите на производителите, които тази година се оплакват с по-слаба реколта в сравнение с миналата. Причината са сушата и малкото валежи.

В Банско е стопанството на Митко Балтов. Докато съгражданите му масово се занимават с туризъм, Балтов отглежда зеленчуци. В градината му има зеле, карфиол, картофи и цвекло. За зелето производителят разказва, че годината е била тежка: "Беше без никакви дъждове тия месеци и колкото и да се опитвахме да ги дъждуваме, самото растение спира да расте. И има някакъв добив, но не е това, което трябва да е".

Цялата си продукция Балтов продава от вкъщи, уточнява Нова телевизия. С годините е успял да спечели доверието на банскалии и масово зеле в курорта се купува от него.

В момента зелето на пазара се движи между 80 стотинки и 1 лев за килограм. Поскъпване спрямо миналата година няма, поевтиняване – също. Производителят Балтов посочва, че цената го устройва. В Банско хората приемат тази ставка и пресмятат – за 50 килограма кисело зеле, няма да похарчат повече от 60 лева.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.

Свързани новини