Отидете към основна версия

802 15

За пръв път Япония одобри работата на АЕЦ, строен преди повече от 50 години

  • япония-
  • аец-
  • такахама-
  • експлоатация-
  • регулатор

Става дума за първи енергоблок на АЕЦ "Такахама"

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Японският регулаторен орган за ядрена енергия одобри продължаването на експлоатацията на първия енергоблок на АЕЦ Такахама (префектура Фукуи), който ще навърши 50 години през ноември 2024 г., съобщи аг. Kyodo.

Подчертава се, че това е първият случай в Япония, когато регулаторът одобрява продължаването на експлоатацията на енергоблок, чиято възраст надвишава 50 години. След извършване на цялостни проверки японските власти са стигнали до извода, че първият енергоблок на АЕЦ "Такахама" отговаря на всички стандарти за безопасност. Разрешението е издадено за 10 години.

Доскоро максималният експлоатационен живот на ядрените реактори в Япония беше 60 години, като се вземе предвид получаването на допълнително разрешение за удължаване на експлоатацията на границата на 40 години. Въпреки това през 2023 г. бяха одобрени изменения в законодателството, които задължават атомните електроцентрали да бъдат инспектирани 30 години след въвеждане в експлоатация и след това на всеки 10 години.

Японското правителство след аварията в АЕЦ "Фукушима-1" през пролетта на 2011 г. реши да затвори всички атомни електроцентрали. След това някои реактори започнаха да се рестартират след засилване на мерките за сигурност, включително по отношение на възможен саботаж. Сега японските власти обръщат голямо внимание на рестартирането на реакторите на фона на нарастващите световни цени на енергията.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.

Свързани новини