Отидете към основна версия

3 701 18

Никога досега светът не е създавал няколко паралелни платежни системи

  • брикс-
  • платежна система

БРИКС трябва да премине през много одобрения, за да създаде платежна система

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Страните от БРИКС ще трябва да преминат през много процедури за одобрение, преди да създадат своя собствена сигурна платежна система, така че стартирането ѝ е малко вероятно да се случи в близко бъдеще. Това мнение изрази директорът на Института за азиатските и африканските страни (ISAA) на Московския държавен университет. М. В. Ломоносов Алексей Маслов, цитиран от ТАСС.

„Мисля, че всичко това ще се развие в рамките на Новата банка за развитие на БРИКС, която всъщност някога е била създадена за тази цел, и първо ще трябва да мине през много одобрения процедури, трябва да разберем, че това не е въпрос на утрешния ден“, каза Маслов, който участва във II Руско-китайски форум за развитие на инвестициите и търговското сътрудничество в Шенян.

Страните-членки на БРИКС имат различни възгледи относно перспективата за създаване на нова платежна система. „Ако Русия гледа на това като на директна алтернатива на SWIFT, а Китай като цяло е готов да разработи няколко паралелни системи, тогава редица други страни не искат да разглеждат това като алтернатива, а по-скоро просто като улеснение на плащането“, предложи директор на Московския държавен университет ISAA.

Според него санкциите срещу Русия, Иран и няколко китайски компании показаха много ясно, че светът всъщност не е толкова стабилен, колкото мнозина предполагаха, и ограничения могат да бъдат приложени срещу всяка страна. „Това, което преди изглеждаше абсолютно нормално – глобализацията и единната платежна система – днес изглежда точно като опасност“, каза Маслов.

Професорът отбеляза, че никой в света не е създавал няколко паралелни платежни системи. „Това означава, че ще работим и ще придобием много опит от собствените си грешки, така че трябва да се отнасяме към това много внимателно“, заключи той.

Руският президент Владимир Путин на пресконференция след срещата на върха на БРИКС в Казан отбеляза, че страните от асоциацията все още не са създали отделна платежна система, която да стане алтернатива на SWIFT, но използват руската финансова система за обмен на информация и системите на други страни - членки на групата.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.

Свързани новини