28 Октомври, 2024 11:21 2 043 15

Никога досега светът не е създавал няколко паралелни платежни системи

  • брикс-
  • платежна система

БРИКС трябва да премине през много одобрения, за да създаде платежна система

Никога досега светът не е създавал няколко паралелни платежни системи - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Страните от БРИКС ще трябва да преминат през много процедури за одобрение, преди да създадат своя собствена сигурна платежна система, така че стартирането ѝ е малко вероятно да се случи в близко бъдеще. Това мнение изрази директорът на Института за азиатските и африканските страни (ISAA) на Московския държавен университет. М. В. Ломоносов Алексей Маслов, цитиран от ТАСС.

„Мисля, че всичко това ще се развие в рамките на Новата банка за развитие на БРИКС, която всъщност някога е била създадена за тази цел, и първо ще трябва да мине през много одобрения процедури, трябва да разберем, че това не е въпрос на утрешния ден“, каза Маслов, който участва във II Руско-китайски форум за развитие на инвестициите и търговското сътрудничество в Шенян.

Страните-членки на БРИКС имат различни възгледи относно перспективата за създаване на нова платежна система. „Ако Русия гледа на това като на директна алтернатива на SWIFT, а Китай като цяло е готов да разработи няколко паралелни системи, тогава редица други страни не искат да разглеждат това като алтернатива, а по-скоро просто като улеснение на плащането“, предложи директор на Московския държавен университет ISAA.

Никога досега светът не е създавал няколко паралелни платежни системи

Според него санкциите срещу Русия, Иран и няколко китайски компании показаха много ясно, че светът всъщност не е толкова стабилен, колкото мнозина предполагаха, и ограничения могат да бъдат приложени срещу всяка страна. „Това, което преди изглеждаше абсолютно нормално – глобализацията и единната платежна система – днес изглежда точно като опасност“, каза Маслов.

Професорът отбеляза, че никой в света не е създавал няколко паралелни платежни системи. „Това означава, че ще работим и ще придобием много опит от собствените си грешки, така че трябва да се отнасяме към това много внимателно“, заключи той.

Руският президент Владимир Путин на пресконференция след срещата на върха на БРИКС в Казан отбеляза, че страните от асоциацията все още не са създали отделна платежна система, която да стане алтернатива на SWIFT, но използват руската финансова система за обмен на информация и системите на други страни - членки на групата.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    8 3 Отговор
    От „Трагедия и надежда“ на Карол Куигли:

    „силите на финансовия капитализъм имаха друга широкообхватна цел, не по-малко от това да създадат
    система за финансов контрол в частни ръце, способна да доминира политическата система на всяка страна и икономиката на света като цяло - Тази система е контролирана по феодален начин от централните банки на света, действащи съгласувано, чрез тайни споразумения постигнати на частни срещи и конференции. Върхът на системата е Банката за международни разплащания (BIS) в Базел, Швейцария, частна банка, притежавана и контролирана от седемте главни централни банки и се управляват от техните ръководители ,които заедно формират нейния управителен съвет, и които сами по себе са частни корпорации...

    Във всяка страна властта на централната банка се основава до голяма степен на контрола върху кредита и паричното предлагане...
    Така банкерите сключват тайни споразумения за да координират контрола върху парите ,за да доминират правителствата по целия свят.FED е частна собственост на еврейския финансов кабал,които също притежават BIS .Ние имаме едно световно правителство от 1929 ,когато е създаден BIS.

    Коментиран от #15

  • 2 Сталин

    21 8 Отговор
    Само хиперинфлация чака Сащ и западните мародери,само лихвите по дълга на Сащ са 1,1 трилиона,общия дълг е 300 трилиона ,пари които ционисткия банков кабал напечатаха и купиха правителства и водят войни навсякъде по света

    Коментиран от #7

  • 3 Гунчо

    12 2 Отговор
    Брикс-мрикс, ама не можеш да преведеш пари от Русия в България.
  • 4 2222

    10 18 Отговор
    Путин в шах: Разбрал, че платежната система на БРИКС трябва да бъде одобрена от Запада
  • 5 разбира са

    10 8 Отговор
    И по жицата ще текат виетнамски донги, като най-стабилна валюта.
  • 6 ФЕН

    13 17 Отговор
    Новия ред е утопия! Целта на руснаци,турци,катйци и т.н. събрани околоо БРИКС е да върнат света към феодализъм!?!? този строй най-много ги устройва ....парадокс на факт! Те не признават частната собственост , обществения закон и свобода на индивида като самостоятелна еденица ! Феодализма покрива всички техни нужди и желания за контрол и забогатяване на гърба на човешката нация.
  • 7 Демократ

    4 15 Отговор

    До коментар #2 от "Сталин":

    Западът е Израел, копейка! Справяй се!
  • 8 ЖЕКО

    16 8 Отговор
    С ЕДНА ДУМА ИДВА КРАЯ НА АМЕРИКАНСКОТО ГОСПОДСТВО, БАВНО НО СЛАВНО
  • 9 карате кид оригинала

    5 2 Отговор
    Ивилин излъга Киро с Киа Спортаж!

    Бизнесменът тениската си мени, но нрава - не!

    Не му плати за рекламата след като мина 4%

    Симон и Любо съдят Киро за клевети, а той остана без обещаните пари само с потник. 😄
  • 10 име

    5 1 Отговор
    За, те в БРИКС ще чакат краварите и островните родосмесители да им удобрят системата!

    Коментиран от #13

  • 11 Зевс

    18 2 Отговор
    Когато всички видяха че ФАЩ еднолично могат да изключат всяка една държава от SWIFT, и да им конфискуват парите и да им наложат санкции по желание, какво друго им остава на тези държави освен да се опитат да създадат нещо ново. Въпрос на време.

    Коментиран от #14

  • 12 Бай араб

    5 8 Отговор
    От 15 години КГБ си мечтае да управлява света, но света това не е Москва и подмосковието . БРИКС ще си остане на думи, безмислени действия .
  • 13 Бай араб

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "име":

    Божо Кравата скрий се
  • 14 Бай араб

    4 3 Отговор

    До коментар #11 от "Зевс":

    Никой и нищо не им пречи на тези държави да опитат,от 15 години опитват.Пък те тези държави за напред нека си държат парите у тях си,а не да ги влагат в чужди икономики.Така никой няма им вземе парите.Ок ?
  • 15 Даа

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сталин":

    Нали знаеш какво е казал Родшилд навремето, дайте ми правото да печатам парите и аз ще управлявам света. Началото на това е изкупуването на контролния пакет акции на Банк оф ингланд след битката при Ватерло и разгрома на Наполеон. Края е Федералния резерв на САЩ, който е частна собственост на Родшилд и сие. Сега останалия свят се опитва да се отърве от тая зависимост и засега не му се получава зле. Естествено това е дълъг процес, който включва и настоящите военни конфликти.