Отидете към основна версия

10 Септември, 2014 17:37, обновена 10 Септември, 2014 17:37 1 141 2

Премиерът зове Цветан Василев да се върне

  • цветан василев

Проф. Георги Близнашки щял да иска Сърбия да екстрадира банкера

Служебният премиер Георги Близнашки призова мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев да се прибере в България.

„Да дойде тук и като всеки добър гражданин да съдейства на правосъдието за изясняване на ситуацията около КТБ", отбеляза проф. Георги Близнашки.

Той бе категоричен, че промяната на мярката на банкера е пряко обвързана с обвиненията към него.

Призивът на служебния премиер беше отправен по време на традиционната пресконференция след заседанието на правителството.

Проф. Близнашки не пропусна да отбележи, че ако нещата около КТБ отиват на зле, то последиците ще бъдат много сериозни икономически, финансови и не на последно място социални последствия. За целта в правителството и в Българската народна банка (БНБ) бъдат внесени конкретни планове за оздравяването на банката и то относно това какво държавно участие в решението на проблема се очаква.

България ще обсъди възможността да се обърне към сръбското правителство и да поиска екстрадицията на бизнесмена Цветан Василев. Това заяви служебният премиер Георги Близнашки в студиото на “Свободна зона” с водещ Георги Коритаров по TV+. Това е странна позиция след като Сърбия е член на Интерпол и тя по задължение издирва и задържа търсените от международната полицейска организация лица.

Цветан Василев в момента е обвиняем, така че той е вкаран в „Интерпол“, коментира преди дни в сутрешния блок на Нова телевизия вътрешният министър Йордан Бакалов.

Eкстрадицията на Цветан Василев е от компетентността на сръбските правоохранителни органи. Това съобщават от пресцентъра на прокуратурата. Оттам припомнят, че по повод информацията, че банкерът се намира на територията на Република Сърбия, изрично се напомня, че Белград е ратифицирал Европейската Конвенция за екстрадиция. Сръбският съд е единствения компетентен да се произнесе по искането за екстрадиция на лицето. Това производство има за предмет установяването на наличие или липса на предпоставки за предаване на лицето, поискано от друга държава /в случая Република България/ за съдене.

Припомняме, че издирването на Цветан Василев на територията на Република Сърбия е изцяло в правомощията на сръбските правоохрантелни органи и българските власти нямат в този случай никакви екстериториални правомощия.

Разнобоят в изказванията на представителите на служебното правителство показва, че то трябва да се заеме и подготви провеждането на извънредните парламентарни избори. Назначените от президента Росен Плевнелиев министри трябва да положат усилия, за да пресекат опитите за купен и контролиран вот и да не се месят в работата на други институции. 

Белградският в. „Блиц“ наля масло в скандала, обявявайки, че преди десетина дни Цветан Василев е посетил притежаваната от него Сръбска фабрика за стъкло в Парачин. Таблоидът дори цитира работници, които твърдят, че са били изненадани, когато българският банкер се появил в фабриката, след като са чули, че още през юни той е избягал от България в Австрия.

Независимо, че е видян в Парачин, местната полиция няма информации, че Василев е пребивавал в този район.

По-късно от прокуратурата Факти.бг получи официално съобщение, което гласи: "Eкстрадицията на Цветан Василев е от компетентността на сръбските правоохранителни органи.

Екстрадицията е производство, свързано с предаването на лице, което се намира на територията на една държава, на територията на друга държава, срещу което е:

-  образувано наказателно производство в другата държава или пред международен съд;

-  което се издирва за изтърпяване на наложено наказание „лишаване от свобода“ от съдебните власти на друга държава или от международен съд;

-  на което е наложена от съдебните власти на другата държава или от международен съд мярка, изискваща задържане.

В случая с Цветан Василев налице са първата и третата хипотези.

 По повод информацията, че лицето се намира на територията на Република Сърбия, изрично напомняме, че Република Сърбия е ратифицирала Европейската Конвенция за екстрадиция. Сръбският съд е единствения компетентен да се произнесе по искането за екстрадиция на лицето. Това производство има за предмет  установяването на наличие или липса на предпоставки за предаване на лицето, поискано от друга държава /в случая Република България/ за съдене.

Припомняме, че издирването на Цветан Василев на територията на Република Сърбия е изцяло в правомощията на сръбските правоохрантелни органи и българските власти нямат в този случай никакви екстериториални правомощия."

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове