Отидете към основна версия

918 0

Ангелкова ще връща руските туристи в България

  • ангелкова-
  • връща-
  • руските-
  • туристи-
  • българия

Тя откри фотоизложба по случай Световния ден на туризма

Още през този ноември министърът на туризма Николина Ангелкова започва подготовка за засилване на руския туристически пазар през следващото лято. На 19 и 20 ноември, заедно с руски туроператори и руски журналисти и хотелиери у нас, ще се проведе дискусия по проблемите и възможностите за руските туристи у нас. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова, която откри днес фотоизложбата „България – атрактивна туристическа дестинация“ на летище София по случай Световния ден на туризма. Тазгодишното мото на отбелязването му е „Милиард туристи, милиард възможности“.

„Това се основава на реални факти – повече от 1 млрд. туристи пътуват в света, а около 52% от тях избират Европа за своя крайна дестинация. България може и трябва да се възползва от този туристопоток“, посочи Ангелкова.

Министерство на туризма ще работи за връщането на руските туристи – работещите и деца, за които имат традиции в посещаването на нашите детски лагери и разбира се разширяване на полетите, каза още Ангелкова.

„Целта на тези дискусии е да обсъдим перспективите за развитие в туризма пред нашите две държави, също и наболели въпроси и проблеми, за да може на място да адресираме конкретни срокове за тяхното решаване”, обясни министърът.

Според нея трябва да имаме активна и последователна позиция в рамките на Световната организация по туризъм. „Това, че България беше избрана с единодушен вот за вицепрезидент на тазгодишната Генерална асамблея на СОТ в Меделин, Колумбия е голямо признание и възможност да се чува нашият глас. Признание е и фактът, че в рамките на Асамблеята получихме подкрепата на Русия и Китай за организирането на първата по рода си у нас Международна конференция на тема древни цивилизации“, подчерта Николина Ангелкова.

Тя припомни, че туризмът е важен отрасъл и в условията на трудна международна ситуация е показал, че може да бъде двигател на растежа. Данните на Световния съвет по пътешествия и туризъм показват, че общият принос на световната туристическа индустрия и свързаните с нея отрасли  през 2014 г. е бил близо 10% от световния брутен продукт. Броят на заетите в туризма е над 270 млн., тоест едно от всеки 11 работни места по света е в сферата на туристическите продукти и услуги.

По случай празника, Ангелкова се обърна и към всички заети в туристическия сектор като им благодари за последователните усилия за популяризирането на България пред света и за доброто сътрудничество. Световният ден на туризма се чества от 1980 г., когато е приет Устава на Световната организация по туризъм. Сред инициативите за неговото отбелязване в България е и фотоизложбата „България – атрактивна туристическа дестинация“, която бе открита днес. Тя включва 30 кадри на 23-ма автори от различни места в страната и се организира за шести пореден път от Регионалния бизнес център Плевен.

В рамките на събитието бяха наградени най-добрите фотографи, а в тържествената церемония участие взе и Мариана Кирилова, директор на дирекция „Маркетинг и анализи“ на „Летище София“ ЕАД. Предстои експозицията да бъде представена и на летищата във Варна и Бургас. За миналата година над 1 млн. души са имали възможност да я разгледат, като очакванията са резултатите да бъдат запазени и през тази година.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове