Отидете към основна версия

896 0

Ще стане ли референдумът инструмент на демокрацията в България

  • прозрачност без граница-
  • референдум-
  • дискусия

Референдумът за електронното гласуване ще реши това, смятат от Прозрачност без граница

Снимка: БТА

С публична среща-дискусия в София завърши информационната кампания „Гласуване по интернет? На референдума решаваш ти!“ на Асоциация “Прозрачност без граници” за референдума и значението му за нашето общество. Целта на инициативата е да разясни аргументите в полза на един от двата възможни отговора: „ЗА“ или „ПРОТИВ“ гласуването по интернет. Експерти и граждани обсъдиха темата „Защо е важно да гласуваме на референдума за дистанционно електронно гласуване на 25 октомври?“.

Инициативата на “Прозрачност без граници” се провежда както на територията на страната, така и сред българските общности в чужбина и включва серия от публични срещи-дискусии с представители на активната местна общественост по темата за референдума.

Огнян Минчев, председател на Управителния съвет на асоциацията, откри дискусията с думите: “Това е вторият референдум в най-новата история на България. Първият не успя да мобилизира критичен брой граждани и не бива отново да подминаваме темата с лека ръка. Ако си позволим нисък интерес и към това допитване до народа, това ще окаже негативно влияние върху реномето на референдума като инструмент на демокрацията по принцип. Гласуването на референдума потвърждава референдума като характерна черта на демокрацията.’’.

“Референдумът дава възможност за приобщаване на социални общности към политическия живот в страната, а именно - българите в чужбина, хората с увреждания и младите. Това е теза, която се потвърди и по време на дискусиите ни из цялата страна в последния месец. Съгражданите ни, които живеят в чужбина, имат същите права като нас по отношение на гласуването и имат нужда от допълнителен механизъм, който да им позволи да упражняват правото си на глас по лесен и достъпен начин. Не трябва да забравяме и техния икономически принос – през последните години те са най-големият инвеститор в страната. Хората с увреждания, които в България са над 600 хил., имат усещане за недостъпна среда, когато дойде изборният ден. За младите хора гласуването не минава през стоене на опашки; те имат друг подход към случващото се в обществото - не гледат новините по телевизиите, но непрекъснато са в интернет и участват в активно в социалните мрежи. Електронното гласуване е съвременен начин за участие в изборния процес и ще позволи по-активно включване на всички тези социални групи.” допълни Ваня Нушева-Кашукеева, програмен директор на асоциацията.

“Въвеждането на електронно гласуване е мащабна еднократна инвестиция, която обаче крие огромен потенциал. На първо място то има потенциал за включване на гражданите при вземането на важни решения за управлението, включително и в процеса на модернизиране на публичната администрация. Електронното гласуване е стъпка към окончателното преминаване към механизмите на електронното правителство. Рано или късно то ще бъде наложено от практиката, като на 25 октомври ние вземаме принципното решение дали да започне същинската експертна дискусия за начина, по който да бъде въведено”, каза Катя Христова, експерт на “Прозрачност без граници”

Най-младите експерти на асоциацията - Линка Тонева и Георги Методиев, коментираха гледната точка именно на младите българи. “Съществуват необходимите технологии за осигуряване на сигурно и надеждно електронно гласуване, въпросът е кои от тях и как ще бъдат приложени в България.”, отговори Методиев на въпрос за сигурността на процеса и анонимността на вота, а Тонева коментира, че предстоящият референдум е инвестиция в референдума по принцип: “Това е избор с директен изход, избор за прякото участие на всеки един от нас, като граждани, в процеса на взимане на решения и определяне на дневния ред в страната.”

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове