Отидете към основна версия

3 Ноември, 2015 21:02, обновена 3 Ноември, 2015 21:02 19 869 103

Ескалира напрежението в цялата страна

  • полицаи-
  • ескалира-
  • мвр-
  • напрежение

Служителите на вътрешното министерство излязоха на протести

Снимки: Факти.бг

Ескалира напрежението сред служителите на вътрешното министерство. Полицаи излязоха на протести в цялата страна. Служителите на реда са затворили проходите Шипка, Маказа, Хаинбоаз, магистрала "Марица", както и пътя Кърджали - Хасково в района на КПП Чилика.

Към 20 часа полицаите освободиха кръстовището на Орлов мост в София, но се насочиха и подсилиха блокадата на Ректората. Продължава да е блокирана ул. „Раковска” в района на министерството на финансите. Малко преди 21 часа в София приключи протестът на служители на МВР.

Освен това полицаите се готвят и да блокират граничните пунктове с Турция. По непотвърдена информация граничните полицаи не охраняват българо турската граница в знак на протест. Правят се проверки на всички автомобили, които преминават през границата, като по този начин работата се забавя.

Междувременно стотици полицаи от всички столични участъци и дирекции излязоха на протест пред финансовото министерство. Те блокираха ул. "Раковски" и не пропускат колите да минават. Продължават да прииждат служители на МВР и Министерство на отбраната, предаде репортер на Факти.бг.

На място има и представители на най-големия синдикат в сектора, който обяви готовност за масов протест в петък. Синдикатът обаче не е организатор на днешния протест. Протестиращите твърдят, че се организират самостоятелно, от уста на уста и по телефона.

Група полицаи са отишли към кръстовището на СУ "Св. Климент Охридски", предаде репортер на Факти.бг. Част от тях очакват премиерът Бойко Борисов да се намеси и да разреши проблема. Към 17,31 часа полицаите, които бяха пред финансовото министерство се организираха и се преместиха пред Софийски университет. Протестът е блокирал превозни средства на градския транспорт от трите страни на кръстовището край ректората на университета. Над 10 автобуси и тролейбуси бяха блокирани на улиците. Движението се пренасочва от площад Патриарх Евтимий в посока Софийски университе.

За демонстрацията пред министерството няма разрешение от общината, а е провокирана от новината, че вътрешният министър Румяна Бъчварова и финансовият министър Владислав Горанов дават брифинг в сградата.

Блокирано е и крастовището на "Орлов мост". Целта на протестиращите е възлови места от столицата да бъдат блокирани в пикови часове, за да се разбере сериозността на проблема. Движението в центъра на София е в колапс, като се пропускаха единствено автомобили на Спешна помощ.

"Не сме за тези 20 заплати, които ще получим при пенсиониране", заяви пред Факти.бг млад служител на МВР. По думите му управляващите в момента се подиграват с тях. Не се знае дали ще стигнем до пенсиониране. За нас е важно да не се намаляват заплатите, подчерта той. Друг млад служител в сектора също подчерта, че не 20-те заплати са го мотивирали да постъпи на работа в полицията. Ние не искаме увеличаване на заплатите ни, искаме просто да не се намалят и нормални условия на труд, заяви той.

Полицаите чакат двамата министри, за да им зададат необходимите въпроси, свързани с орязването на социалния пакет и условията при пенсиониране на униформени.

Протестиращите заявиха, че вълната от напускащи тепърва ще се увеличава. Рапорт за пенсиониране и за излизане от системата подават и хора на ръководни постове, обясниха протестиращите полицаи.

По неофициална информация на "Дарик" шефът на пожарната Николай Николов също е подал рапорт за пенсиониране. Не е ясно дали причината е в последните събития в сектора.

От брифинга на министрите стана ясно, че няма да има отстъпване от готвените промени на този етап. Бъчварова потвърди слуховете, че има вълна от напускащи полицаи, като само за три дни броят им е 250 души.

В Хасково служители на Областната дирекция на МВР излязоха на протест пред сградата на полицията. Същото се подготвя и в Гоце Делчев. Към 6 часа в Пловдив също бяха блокирани възлови кръстовища.

Дългогодишен полицай, със стаж от 25 години, заяви за Факти.бг, че той и колегите му са се събрали спонтанно предавайки си от уста на уста информацията за протеста. Той каза, че ако им бъдат отнети 10 от 20-те заплати, те няма да имат никаква сигурност. По думите му на 55 години човек трудно си намира работа, а с тези пари могат да подсигурят семейставата си за няколко години напред. Полицаят заяви още, че колегите му не вярват, че заплатите им няма да бъдат намалени. Протестът е и за ужасните условия на труд припомни, полицаят пожелал анонимност по обясними причини.

Протестиращите не вярват и, че тези 25 млн. лв., които ще бъдат спестени ако се намали възнаграждението им при пенсиониране, както заяви Горанов по-рано днес, ще бъдат използвани за подобряване на условията на работа в сектора.

Магистрала "Тракия" в посока София е блокирана от служители на полицията в Пазарджик, в района на пътен възел "Гелеменово", съобщи БНР.

След като полицаите блокираха движението в Хасково на булевард "България" за около час, протестът им се отправи, с автомобили, към АМ "Марица". До разклона на село Крепост обаче шествието спря. Синдикалните лидери се опитаха да овладеят протеста, но около 50 униформени със знамена  се отправиха пеша към детелината Димитровград-Свиленград и блокираха движението към Турция за около 10-15 минути.

Полицаите обясниха, че ако им се отнемат  социалните привилегии ще подадат оставки.  След молба от председателите на синдикатите, униформените отстъпиха и вдигнаха блокадата, така че да не пречат на движението към Турция. На пътя Хасково-Димитровград има 8-10-километрови опашки. ТИР-овете започват да се придвижват към Турция. Засега няма яснота как ще продължат протестите.

В Бургас полицаи, огнеборци и служители на затвора блокираха за половин час основния бул. Христо Ботев. Огромни опашки от чакащи коли се образуваха в двете посоки на пътя.

Полицаи от Кърджали блокираха за час основния път за Гърция през прохода Маказа. Те спряха движението на входа на града, в резултат на което се образува над двукилометрова колона от чакащи автомобили. Протестът на служителите е срещу орязването на социалните придобивки в МВР.

Русенските полицаи излязоха на протест и затвориха кръговото кръстовище пред сградата на Областната дирекция на полицията в центъра на града.  Това създаде задръстване в пиковия час.

Над 500 служители на Областната полиция на МВР в Пловдив излязоха на спонтанен протест  заради готвените промени в системата. В момента те са блокирали кръстовището на булевардите "Цар Борис Трети Обединител" и "Шести септември" до Духовната семинария.  Протестът там продължи около 15 минути. По-рано днес Иво Тодоров от Синдиката на служителите на МВР в Пловдив съобщи, че над 500 служители на пловдивската дирекция вече са подали 150 рапорта за напускане.

Близо сто служители на МВР от Велико Търново протестираха след работа пред сградата на Районното полицейско управление в града. Полицейски протести има и в Бургас, Пловдив и Пазарджик, полицаи блокираха и АМ "Тракия".

На 8 ноември се организира Национален протест. Утре протест отново ще има в София.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове